Att blogga är att sätta ord på min tysta kunskap

101 inlägg postade på 101 dagar

#blogg100 inlägg 100 (101) 2017

Då är jag i land med min andra #blogg100. Som blev 101 inlägg eftersom jag räknade fel. Champagnen är inhandlad och liggerpå kylning. Alla elevuppsatser som jag skrev om igår blev lästa bedömda. Så nu är jag förtjänt att ta helg, men först måste jag ju posta mitt sista inlägg. Jag avsluta med att förklara vad jag får ut av att blogga om min undervisning.

Bloggandet synliggör allt jag gör!

Jag är en sådan lärare som bara städa mitt skrivbord en gång per år d v s vid terminsslutet. Redan vid höstlovet är det oerhört stökigt, vissa tror att jag hittar i röran men framemot jul så är allt som hamnar på skrivbordet för alltid borta. Som tur är finns nästan allt digitalt och där har jag ordning. Så min röra skapar inte så många bekymmer som jag förtjänar. Här några bildbevis.

Nu för tiden sortera jag inget utan kör på principen; ”det som inte finns digitalt finns inte längre”. Så åker rubbet ner i pappersåtervinningen.

Förr om åren så sorterade jag bra mycket bättre, satte in saker i pärmar som jag sedan aldrig använde. Det som slog mig var hur otroligt mycket jobb jag hade gjort, hur många idéer som fötts, planerats och genomförts under ett läsår.

Jag kände en plötslig stolthet mitt i all jobbtröttheten. Det jag gör är inte så dumt. Jag undrar nu om lite mer organiserade och mindre slarviga kollegor får känna samma stolthet.

Förhoppningsvis är det alltid fullt medvetna om vilket bra jobb de gör.
Bloggandet synliggör allt det som jag tidigare bara upplevde en gång per år. Hur mycket arbete man lägger ner som lärare. Detta är bara material från en kurs jag haft senaste året.

Det är mycket arbete, men framförallt kräver det mycket kunskap, lust, engagemang, kreativitet och tar tid. Så om varje lärare skulle göra som jag att blogga om sin undervisning så skulle de med lätthet skriva en bok varje läsår. Inte illa.

Vi bör definitivt sträcka på oss och inser hur mycket kunskap både inom våra ämnen och om våra elever vårt arbete kräver. Jag är av den övertygelsen att synliggöra det är en del i att öka lärarnas status, professionalitet och givetvis ska ge högre lön.

Genom bloggen är förberedelsearbetet redan gjort!

Ett mantra jag har är att vi som lärare bör satsa mer på förarbetet och mindre på efterarbetet. Det ska vara betoning på att göra en vara lektion meningsfull, elevaktiv och utmanade. Genom att bygga upp en materialbank upplever jag att mycket av förarbetet redan är gjort. Jag har under hösten känt att jag haft i det närmaste 100% koll på sociologikursen och vet alltid nästa steg. Jag har alltid en plan B och har flera exempel, hållit tempo och haft en röd tråd i min undervisning.

Bloggandet gör mig mer reflekterande

Jag tvingas till att reflektera kring vad gör när jag dokumenterar det på min blogg. Jag blir medveten kring min didaktik och metodik och tvingas fundera kring vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra.

Bloggandet ger mig stimulans

Vid  bloggutmaningarna har jag upptäckt att jag fått en ökad energi och fokus på jobbet. Det tvingar mig att få något på pränt, reflektera och att läsa på om ämnesspecifika frågor. Detta stimulera mig till det lärandet jag vill förmedla till mina elever. Kort sagt ger mig det lilla extra.

Avslutningsvis att blogga har för mig är inte gratisarbete utan en del av den arbetstiden jag ska ägna åt min personliga skolutveckling, mitt förarbete och kompetensutveckling. Att blogga har fått detta att integreras på ett naturligt sätt i min dagliga undervisning och gjort mig säkrare som lärare.

Vad gör ni för att hålla lågan uppe?
/Henrik

2 responses to “Att blogga är att sätta ord på min tysta kunskap

1. Det du beskriver att bloggandet gett dig som lärare är vad jag upplever bloggandet ger mig som människa. Det hjälper mig få syn på mig.

• Tack för det! Jo det så sant. Det är inte bara som lärare det har stärkt mig utan även som människa. Men nu ska jag försöka peppa fler lärare att synas och visa vad de kan!