#blogg100 Är det platsen eller människorna som gör brotten?

#blogg100 inlägg95 2017

Socialekologisk teori

socialekologi, den del av humanekologin som tillhör sociologin.Socialekologin behandlar samspelet mellan grupper, organisationer och samhällen och deras yttre, fysiska omgivning, däri inräknat andra grupper, organisationer och samhällen; empiriskt främst studier av urbana sociala problem, stadens rumsliga struktur och relationen mellan centralort och omland. Socialekologin var en viktig sociologisk riktning före funktionalismen. Bland ledande företrädare bör nämnas Robert Park och Amos Hawley (1910–2009).

KällangivelseNationalencyklopedin, socialekologi.http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/socialekologi (hämtad 2017-06-04)

En av de lite annorlunda men intressant teoribildning inom sociologi/kriminologi som främst ta fast på de rumsliga faktorerna i staden. Visst finns det begränsningar när det empiriska underlaget är 30-talets Chicago, samt kan detta med detta som utgångspunkt diskutera vad som gör att det begås flera brott i vissa delar i en stad och vilka brott som begås kan skilja sig åt beroende på området.

YOG-.2I5aqNFawHYICpHNQ”Robert Park, en av Chicagoskolans portalfigurer, en teori om storstadens förändring och struktur. Robert Park delade in storstaden (utgångspunkt; en amerikansk storstad) i fem zoner som skilde sig åt med avseende på hur marken användes:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s