#blogg100 En sociologisk sidvändare

#blogg100 inlägg 91 2017

Philip Lalander- Respekt – Gatukultur, ny etnicitet och droger

Helt färdig efter en rättningsdag i dessa betygssättartider så det utlovade inlägget om min summativa bedömning i kriminologi får vänta. Så jag bjuder på ett nytt tips till listan över livsnödvändig referenslitteratur. Sidvändare är troligen inte de flesta förknippa sociologiskt forskning med och det med en viss rätta. Philip Lalanders Respekt var faktisk en sidvändare och mycket p g a den rörande etnografiska studien om några unga chilenare unga chilenare i Norrköping. Som går ner sig i utanförskap, brott och slutligen heroinmissbruk. Det är också berättelsen om den lång och svåra vägen tillbaka. Det är rörande på samma sätt som ex. ”pojkarna från Fittja”  och eleverna kan nog relatera det till den svenska förorts hiphopen med Kartellen som främsta representanter. Läs exempelvis #blogg100 Husby ett år senare och lite ”underklasshiphop”

Dessutom läste jag den parallellt med Alice Goffmans ”Jagade” och där finns många paralleller mellan studierna. Båda satte ord på avvikandet sociologi och visa på de känslor som uppstår i en marginaliserad och diskriminerad livsposition. Själv uppskattade jag faktiskt Lalanders studie mer än Goffmans studie. Framförallt metodmässigt och att den sociologiska analysen är mer omfattande. Kolla smakprovet från Liber: http://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789147089505/partner/smakprov

Respekt – Gatukultur, ny etnicitet och droger

Citerat ”Adlibris”

Boken tar sin utgångspunkt i barndomsminnen från 1980-talet, och rör sig sedan genom skol- och tonårstid fram till nutid – en tid då de flesta vill lämna drogerna och många vänder sig till välfärdssamhällets aktörer. De processer som skapar marginalisering handlar om ålder, klass, kön och etnicitet i ett komplicerat samspel och om hur utsatta individer går samman för att skapa mening, trygghet och känslan av att betyda något. Boken är dokumentärt beskrivande, med en stark etnografisk närvarokänsla, men innehåller också en grundlig sociologisk och socialpsykologisk analys. Författaren sällar sig med boken till en etnografisk tradition som innehåller bland andra William F. Whyte, Howard S. Becker, Paul E. Willis och Philippe Bourgois.