#blogg100 Vad gör automatiseringen med oss?

#blogg100 inlägg 89 2017

Vad händer med människans arbeten ?

Idag gjorde en av mina tredjeårselever en kompletterande redovisning i samhällskunskap för att pröva mot ett högre betyg. Temat var hur påverkas vi av automatisering och att att robotar kan ta över många jobb i framtiden inom exempelvis transportsektorn genom självkörande fordon. ( se film här nedan)

Efter en ledig och fin presentation så blev det en livlig diskussion i den lilla gruppen. Frågan är det i närmaste existensiell för eleverna:

• Vad  kommer vara ett arbete i framtiden?
  • Vad går inte ersätta med maskiner, det kreativa, emotionella och sociala arbetet sa de flesta.
  • Samtidigt kommer detta räcka för sysselsätta oss?
  • Hur ska tillgångar fördelas i framtiden?
  • Vad händer med alla som ställs utanför?

Bauman, jämlikhet och ”överflödiga människor”

Frågan är stor och omfattande men går att koppla till gårdagens inlyssning på Zygmunt Bauman. Där de i det filosofiska rummet talades on hur globalisering, automatisering och digitalisering vilket Bauman beskrev som ”modernitetens produktion av överflödiga människor”.

Vilket leder till en flytande rädsla hos alla som riskeras att ställas utanför, vilket visa sig genom ett växande prekariarat vars förhållande kännetecknas av osäkerhet. Ett samhällsklimat som föder rädsla men också motsättningar och rasism.

Här betonar Bauman vikten människors lika värde och att jämlikhet, samtidigt som nationalstaten inte ha kontroll över utvecklingen. Här går det att koppla till diskussionen om nationalstaten i idévärlden om nationalism. Som jag av en slump visade häromdagen.

Där någonstans var också min elevs slutsats. Att automatiseringen och teknikutveckling är oss till godo. Men om vi inte är förberedda på den omfattande strukturomvandlingen kan de sociala, ekonomiska och politiska konsekvenser för både individer och samhällen bli förödande.
Det fanns mycket att diskutera och då hann vi inte ens med Roland Paulsen arbetskritik och teori om ”tomt arbete”. Se mer om detta ämne på bloggen Roland Paulsen

Film

Dessa femton minuter sammanfattar väl vad min elev tog upp. Den går att använda i sociologi när vi talar om postmodernitet men också i samhällskunskap. Där vi tar upp samhällsekonomi och arbetsmarknad. Till och med ett klipp med svensk text.