#blogg100 Sträva alla efter samma mål?

#blogg100 inlägg 87 2017

Idag går vi från kultur till vad som ger upphov till kriminella subkulturer enligt den amerikanske sociologen Robert K. Merton teori om strain.

Sträva alla efter samma mål?

… Är då detta mål konsumtion och status.

Detta är utgångspunkten för Mertons som betraktar det som ett etablerat mål som ”american dream”. Till detta finns det etablerade medel att uppnå de etablerade målen som genom arbete och utbildning. Alla grupper i samhället har inte tillgång till varken etablerade mål eller medel och då görs det olika former av anpassningar som att fly, begå brott eller förkasta både mål och medel i en subkulturell gemenskap.

Strainteorin säger att det i samhället finns en press på individer för att uppnå socialt accepterade mål (som den amerikanska drömmen), trots att de saknar medel. Då leder det till påfrestningar (strain) som kan leda individerna att begå brott. Exempel på att sälja droger eller bli involverad i prostitution för att få ekonomisk säkerhet.

Strainbegreppet som är en utveckling av Durkheims anomibegrepp kan antingen vara:

  1. Strukturell strain: de sociala processer på samhällsnivå som social ojämlikhet som påverkar hur individen uppfattar sina behov och levnadsförhållande utifrån de etablerade målen.
  2. Individuell: det här hänvisar till de påfrestningar och den smärta som en individ i sin tur upplever och känner då i deras försök att med etablerade medel (arbete) inte har möjlighet att nå medel.

 

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ett svar till “#blogg100 Sträva alla efter samma mål?

  1. Pingback: #blogg100 Översiktlighet framför detaljstyrning av kriminologikursen | Sociologi på gymnasiet·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s