#blogg100 Benny och stämplingsteorin

#blogg100 inlägg 82 2017

Benny och brotten

Konsensus och konfliktI besöksstatistiken så sticker ett inlägg ut. Det är om odågan Benny ,som är ett 15-år gammalt exempel för att pröva olika sociologiska perspektiv. Det är med viss ambivalens att det är ett av mina visade inlägg.

Jag kan nämligen personligen tycka att det är lite väl stereotypt och förenklat,  med det har hos eleverna en igenkänningsfaktor som brukar väcka både engagemang.

Jag har inte helt övergett exemplet Benny!

Jag blir aldrig av med Benny, utan på senare tid har jag tagit upp honom i kriminologin. Dels för att utifrån filmen ”från snatteri till utanförskap” talar om riskfaktorer. Men också som tillämpning av stämplingsteorin utifrån olika sociala roller som skola (rektor/elevvård), försvarsadvokat,domstol, kommun (socialtjänst) och kriminalvårdsplan (rehabilitering).

Stämplingsteorin

Här nedan kommer två animationer om stämplingsteori. Se även hur jag använder stämplingsteorin om hur resanderomer behandlades på 30- och 40-talet.  #blogg100 Podcast om stämplingsteori

stämplingsteori, socialpsykologisk teori som behandlar sambandet mellan avvikande beteende och det omgivande samhällets reaktion.Enligt denna teori är det främst det etablerade samhällets stämpling eller stigmatisering av avvikaren som orsakar dennes fortsatta utveckling mot en avvikande identitet. Stämplingsteorin har sitt ursprung i Chicagoskolans sociologi på 1920-talet men kodifierades först på 60-talet, bl.a. av Howard S. Becker i boken Outsiders (1963). Teorin har tillämpats inom flera skilda områden som beroendeproblematik, mentalsjukdom, barn- och ungdomsavvikelse. Stämplingsteorin har varit framgångsrik som tradition och har bl.a. påverkat socialpolitikens utformning.

Nationalencyklopedin, stämplingsteori.

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/stämplingsteori (hämtad 2017-05-22)

One response to “#blogg100 Benny och stämplingsteorin

1. Pingback: #blogg100 Översiktlighet framför detaljstyrning av kriminologikursen | Sociologi på gymnasiet·