#blogg100 Tillfället gör tjuven!

#blogg100 inlägg 71 2017

Felson och Cohen – Rutinaktivitetsteorin

Mycket kriminologiskt forskning visar på de socioekonomiska faktorernas betydelse för att förklara vanekriminalitet i form av olika riskfaktorer. Läs om detta här. Inte sällan visar det säg att de inte riktigt gå att använda i alla brott som vardagsbrott som snatteri, fildelning och trafikbrott. Likväl blir socioekonomiska faktorer begränsade vid elitens brott som ekonomiska brott och korruption. Då är det inte sällan att slutsatsen blir att ”tillfället gör tjuven” vilket i korthet är kärnan i det teoretiska utgångspunkten för rutinaktivitetsteorin .

Här är rational choice teorier som Marcus Felson och Lawrence E. Cohens rutinaktivitetsteori en bra ingång till en analys. På wikipedia beskrivs teorin som följande:

270px-RutinaktivitetsteorinRutinaktivitetsteorins huvudsyfte är att förklara förändringarna i brottsnivån på aggregerad nivå och är således en makroteori. Teorin menar att förändringar i vardagsbrottsligheten så som stöld, skadegörelse och inbrott är intimt förknippade med vardagens olika rutiner och situationer. Förutsättningen för brottsligheten är enligt teorin samspelet mellan tre faktorer: motiverad förövare, lämpligt objekt och avsaknad av någon form av avskräckande faktorer, i teorin kallade kapabla väktare. Kapabla väktare kan till exempel vara närvaro av andra människor, olika bevakningssystem eller designade miljöer (se exempelvis Brottsprevention genom arkitektonisk design). Rutinaktivitetsteorin är den vanligaste utgångspunkten i modern brottsprevention.

Källa: Wikipedia

En grundlig genomgång av rutinaktivitetsteorin

Finner du i det här klippet som förklarar teoretiska utgångspunkter, nyckelbegrepp, empiriskt stöd för teorin, kritiken och hur teorin kan tillämpas i olika brottsförebyggande åtgärder.

2 svar till “#blogg100 Tillfället gör tjuven!

  1. Pingback: #blogg100 Rational Choice teorier i krimologi | Sociologi på gymnasiet·

  2. Pingback: #blogg100 Översiktlighet framför detaljstyrning av kriminologikursen | Sociologi på gymnasiet·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s