#blogg100 Hur förklarar vi intersektionalitet?

#blogg100 inlägg 68 2017

Intersektionalitet till synes enkelt men också lätt att missförstå

Min erfarenhet av att använda begreppet intersektionalitet i undervisningen är dels att det inte är så svårt att förklara. För att utgå från NE:s ingress:

intersektionalitet, samhällsvetenskapligt begrepp som syftar till att synliggöra specifika situationer av förtryck som skapas i skärningspunkter för maktrelationer baserade på ras, kön och klass.

IMG_3344Däremot går det att missförstå, jag själv tendera att fastna i att addera olika diskrimineringsgrunder på varandra utan att riktigt lyckas visa på att upplevelsen av diskrimineringen, vilka fördomar som uttrycks och hur detta upplevs och ser olika ut.

Det andra tankefelet som eleverna ibland gör att de inte lyckas visa på att det handla om olika makt och diskriminering utan reducera till ett ”vi är alla olika och lever under olika sociala förhållanden”.

Utan det blir viktigt att visa på begreppet som ett analytiskt redskap där en utgångspunkt är att vi måste visa på hur olika maktrelationer samverka med varandra. Så här förklaras detta i artikeln på NE.

En viktig utgångspunkt för intersektionella analyser är att människors erfarenheter, identiteter och möjligheter är givna utifrån en rad olika positioner i samhället som inte kan förstås isolerade från varandra. Kvinnor är således aldrig ”bara” kvinnor eftersom könsrelationer – lika lite som klass, etnicitet eller sexualitet – inte är tillräckliga för att förklara hur ojämlikhet uppstår och på vilket sätt makt utövas.

http://www.ne.se

Skärmklipp 2017-05-04 14.12.23

skärmdump från Tedtalks

Att hitta exempel på hur begreppet kan vara svårt dels genom att risken är att jag reproducerar stereotyper genom att använda övertydliga exempel som adderar diskrimineringsformer.

Vi måste prata om intersektionalitet

Då kan det vara en poäng att titta på detta Ted-talk där advokvaten Kimberlé Crenshaw förklarar begreppet med autentiska exempel. Sedan är det väl fokus på amerikansk rasism som polisvåld mot afroamerikanska kvinnor och lite väl svulstigt på slutet för min smak. Samt att det går

Nu mer än någonsin är det viktigt att våga se sanningen i vitögat vad det gäller ras- och könsfördomar, och att förstå hur de båda tillsammans kan ge upphov till ännu mer skada. Kimberlé Crenshaw använder termen ”intersektionalitet” för att beskriva detta fenomen. Hon säger: ”Om du står i vägen för flera former av utanförskap så blir du troligen påkörd av båda.”

Tedtalk vi måste prata om intersektionalitet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s