#blogg100 Hur är det med manligheten?

Hur är det att vara man då?

#blogg100 inlägg 58 2017

Förra veckan postade jag modellen Cameron Russell visade på hur kvinnlighet och skönhetsideal konstrueras av skönhetsindustrin. #blogg100 Att göra skönhet!

I detta Ted-talk så fokuseras det på manlighet och de mörka sidorna av mansnormerna. Jag det är utan tveka att det både kommer väcka känslor och diskussion. Inledningen som citeras här är bara den nog så spännande.

Jag växte upp i staden New York, i stadsdelarna Harlem och Bronx. Under uppväxten fick jag lära mig att män skulle vara tuffa, starka, modiga, dominerande, inte bry sig om smärta eller känslor, med undantag för ilska. Och definitivt inte rädsla. Att män bestämmer, vilket betyder att kvinnor inte bestämmer. Att män leder vägen, och du ska följa efter och göra som vi säger. Att män är bättre, kvinnor sämre; att män är starka, kvinnor svaga; att kvinnor är mindre värda. Mäns ägodelar. Och objekt. Mest av allt sexuella objekt. Jag har senare fått lära att det heter den kollektiva socialiseringen av män. Mer känd som mansbilden. Mansbilden innehåller alla ingredienser som definierar vad det är att vara man. Jag vill också poängtera, utan tvekan, att där finns en del underbara, underbara, alldeles underbara saker i det att vara man. Men samtidigt finns där en del saker som helt enkelt är sjuka. Och vi måste börja ifrågasätta, granska och komma igång med processen att demontera, omdefiniera vad som är ”manligt”.

Översättning av inledningen via TED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s