#blogg100 Fältobservationer på möllan

#blogg100 inlägg 57 2017

Möllevången som en sociologiskt plats

Idag introducerade jag och min kollega två samhällsklasser inför deras fältobservationer på möllan. De fick välja mellan teman som har anknytning till olika teman som dessa:

 

TEMA: En mångkulturell plats

hämta (2)

Med alla invandrarbutiker och torghandeln har möllan framställts som exotiskt spännande och främmande. Ibland också ett exempel på en lyckad integration, där många etniska grupper och svenskar kan samexistera. Sedan gå det finna den andra sidan från de intoleranta grupperna som ett hot mot det svenska och ett exempel på en misslyckad integration. En ledande Sverigedemokrat Mattias Karlsson som bodde i området beskrev detta, men sa också att ”jag är inte rabiat jag äter pizza” som blev titeln på Niklas Orrenius bok om sverigedemokraterna.

Att titta efter: Statistik på vilka etniciter och språk som finns representerade i området. Hur går det se i handel, varor och gatuliv. Vilka handlar vattenpiporna? kryddorna? Sesambrödet? Fråga folk på torget hur de uppfattar de många kulturerna som möts på möllan?

Sociologi: Etnicitetkapitlet, etnicitet, mångkultur, assimilering, tolerans, intolerans, rasism, kulturmöten, gentrifiering, internationalisering, globalisering

TEMA: En historisk plats

”Möllan och det ”moderna samhällets uppkomst”

DSC03360

Möllevången var ett område som industrialiserades och urbaniserades tidigt i Sverige. Det var också här som den svenska arbetarrörelsen organiserade sig i fackföreningar och socialdemokratin. Tidvis förekom det fattigdom och motsättningar som bl.a. möllevångskravallerna på 1920-talet. Spåret av detta kan ses i fabrikslokaler som Mazettihuset, att det är många ettor i husen och monumentet ”arbetets ära” på torget. Möllevången hade alltså en central betydelse för industristaden Malmö och har idag en central betydelse för Malmös identitet som en kunskaps- och kulturellt centrum.

Kolla upp/metod: Leta spår i staden efter det historiska skeendet. Försök skapa en kronologisk sammanfattning över områdets omvandling. Fråga äldre människor om deras minnesbilder av Möllevången förr i tiden.

Ämnesord: Industrialisering, urbanisering, klassamhälle, Karl Marx, Max Weber, Dürkheim, arbetarrörelsen

TEMA: En politisk plats

Aktivism och politik på Möllevången

2013-04-06 14.39.41Från att varit en nyckelplats för arbetarrörelsen har det politiska engagemanget förändras, men fortfarande råder det ett stort politiskt engagemang. Valstatistik, politisk klotter och regnbågsflaggor på alla cafèer vittna om politisk engagemang, medvetenhet och aktivism. Det finns många sorters aktivism i olika sociala rörelser där ekologism, feminism, veganism, bostadspolitik, antirasism, asylpolitik, mot gentrifiering av området och globaliseringskritik samsas i mer eller mindre lösa fraktioner på vänsterkanten. En del av aktivismen kan ni finna på kulturcentret och nedlagda caféet glassfabriken, Möllevångsgruppen. Det radikala politiska engagemanget syns ofta på klistermärken och flyers runtomkring i stadsdelen

Kolla upp/metod: Statistik från valmyndigheten på valresultat. Leta flyers och affischer om möten och demonstrationer. Ta en veganmacka och ekokaffe på Café Simpan  Eller varför inte titta på olika aktiviter för flyktningar, hbtq och feminism som finns i området.

Sociologi: Sociala rörelser, klass, etnicitet, feminism, politik, identitet, socialisation, radikalisering

TEMA: En plats för fest och kultur:

Från svartklubbar till ett kulturellt centrum

2013-04-06 10.20.07Ett av Sveriges krogtätaste område finns det otaliga möjligheter att gå ut och det visar sig på många sätt. Många av de populäraste klubbarna i Malmö ligger i området som Babel, KB, debaser, Chokladfabriken men också verksamhet i mindre verksamhet i källare och pubar som ”på besök”, Inkonst, Retro, Nya Tröls, Moriskan, tangopalatset och otaliga andra platser. Inte sällan är det en kombination av idealistiska klubbfixare och krogägare med mer kommersiella intressen. Hur som helst blir denna symbios att det finns ett brett kulturellt utbud. Tidigare fanns det många svartklubbar där ”den organiserade brottsligheten” samsades med partajande ”medelklassungdomar”. Idag har ganska många svartklubbar har flyttat ut i olika industrilokaler på Östra Sorgenfri och Sofielund.

Kolla upp: Leta flyers, affischer, kolla upp vad som händer på olika ställen. Intervjua unga människor var de helst går ut i området. Fråga (eller läs på om) polisen om svartklubbar och hur de bekämpar detta. Kolla upp olika musikscener och band som finns i området, varför inte ta en runda på skivbutiken Rundgång och fråga runt…

Sociologi: Identitet, subkultur, kultur, klass, kulturellt kapital, informell ekonomi

TEMA: Klyftor inom staden

Fattigdom, segregation och klass

2013-04-06 14.20.53Södra innerstaden där Möllevången är rankade i toppen i Rädda Barnens rapport om barnfattigdom. Vad är bakgrunden till detta? Är det något som syns i stadslivet. Ta reda på mer om klyftorna, ta exempelvis kontakt med stadsdelskontoret, socialförvaltningen eller forskare på socialhögskolan i Malmö och Lund.

Kolla upp: Statistik, tidningsartiklar, rapporter, expertintervjuer. Det finns gott om sociala projekt i området som är organiserade av både ideella och kommunala krafter.

Sociologi: Klass, stratifiering, marginalisering, fattigdom…

TEMA: En mångkulturell plats 2:

Att studera emigrations- och migrationprocesser

I en stadsdel där mer en 30% är födda utomlands och 11% har båda föräldrarna födda utomlands så finns det gott om berättelser om hur det är att emigrera, komma till ett nytt land och etablera sig i ett annat samhälle. Hur upplevs Möllevången utifrån dessa erfarenheter. Varje berättelse är unik men innehåller också hur vi påverkas av strukturella förhållanden som kultur, språk och socioekonomiska förhållanden.images (6)

Kolla upp: Varför inte djupintervjua invandrare som själv få delge er sina erfarenheter. Försök förstå varje berättelse sociologiskt. Ta del av statistik och artiklar i ämnet. Varför inte kontakta IMER  (Integration, migration och etniska relationer)på Malmöhögskola.

Sociologi:Etnicitet, identitet, socialisation, kultur, migration, segregrering, assimilering, diskriminering, rasism, integration, mångkultur, smältdegel

TEMA: En plats i förändring

Gentrifieringstendenser på Möllevången

images (11)Gentrifiering avses en social statushöjning av ett område, genom inflyttning av medelkass med högre inkomster, ombildningar till hyresrätter och påkostade nybyggen. Det har varit en oro bland invånarna på möllan samtidigt som många vill ha bort brottsligheten, stöket och de sociala klyftorna. Går det att tala om en gentrifiering på Möllevången. Hur då? Finns det fortfarande en ”förslumning”?

Kolla upp: Vilka tecken i staden finns på gentrifiering som caféer, affärer, bostadspriser och renoveringar. Hur upplever människor på Möllevången, sker det förändringar (gentrifiering)? Hur upplevs detta? Försök få vittnesmål om hur Möllevången har förändras sedan 10 år tillbaka, 20år tillbaka och kanske rentav 30år tillbaka. Vad planeras på kommunal nivå i området? (exempelvis i Folkets park) Protester mot gentrifiering som ockupation av ett bygge av bostadsrätter 2010 under namnet ”stad Solidar”.

Sociologi: Gentrifiering, integration, segregrering, klass, stratifiering, stadsplanering, urbanisering

TEMA:En farlig plats

Brottslighet och kriminalitet på Möllevången

Ibland kan Malmöbor säga att de bor i ”Crime City”. Lite på skämt och allvar. Hur kan brottsligheten synas i staden som övervakningskameror, inbrottsskyddade affärer och andra tecken i staden. Fråga runt om vilka ställen och situationer folk undviker i stadsdelen. Är de rädda och för vad då?

Kolla upp: Kolla upp brottsstatistik om Möllevången. Ta reda på resultat från kommunens trygghetsenkäter. Hur har detta förändras? Hur skildras detta i tidningar och andra medier. Ta kontakt med polis men också forskare inom kriminologi.

Sociologi: kriminologi, brottsstatistik, segregrering, normer, brottsbegreppet

Läs mer

Bloggen: https://kattepamollan.wordpress.com/

#blogg100 Möllevången som en sociologisk plats för fältstudier

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s