#blogg100 Diskriminering dödar i förtid

Rasism dödar!

Blogg100 inlägg 54 2017

Den medicinska sociologen David R Williams visar på hur afroamerikaner har lägre medellivslängd än vita. Detta även om vi räknar bort andra socioekonomiska faktorer som yrke, utbildning och ekonomi. David R Williams förklarar hur diskriminering går att mäta genom olika skalor för att sedan sätta i samband med hälsonivån.

Att mäta diskriminering

David R. Williams utvecklade en skala för att mäta effekten av diskriminering på välbefinnande, som går utöver traditionella åtgärder som inkomst och utbildning för Ett Ted-talk som visar hur bostads segregering och negativa stereotyper skapar och upprätthåller ojämlikhet. Han talar om ett riggat system av institutionell rasism gentemot afroamerikaner.

Här tas det upp om den institutionella diskriminering i det amerikanska samhället men även hur implicita fördomar påverkar känsla av diskriminering hos minoriteter.

Slutligen är han hoppfull och visar på åtgärder som görs i det amerikanska samhället för att motverka diskriminering och ojämlikhet.

När går det att använda detta?

Inom sociologin och samhällskunskapen när det tas upp om rasism och diskriminering. Vad gör vardagsrasismen med vårt samhälle? I sociologi kan det användas för att visa på hur kvantitativa studier görs och vad det kan visa oss.

Det går även att använda i psykologiämnet när vi tar upp social kognition och hur vi styrs av implicita och automatiska (omedvetna) fördomar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s