#blogg100 Att göra skönhet!

#blogg100 inlägg 50

En kioskvältare i en på samhällsvetarprogrammet.

Då är jag halvvägs in i blogg 100. Vilket jag firar med att hitta en Ted Talk med modellen Cameron Russell som nog kan vara en kioskvältare i vilken samhällskunskapsklass som helst. Jag kommer nog använda det i samhällskunskap 1, då jag tar upp ett media och genus. #blogg100 om genusfrågor och feminism på gymnasiet Passar bra tillsammans med dokumentären miss Representation på Netflix. som jag visat någon gång i samband med det projektet.

I sociologi går det att använda för att visa hur kön och skönhet kan ses som sociala konstruktioner och hur det förstärks av kommersiella intressen.

Så konstrueras idealen av skönhetsindustrin

I denna TED Talk Cameron Russell berättar om sina erfarenheter som modell. Denna video är användbar för att illustrera det arbete som sker bakom kulisserna inom skönhets- och modeindustrin, Hon visar hur våra skönhetsideal blir socialt konstruerade och en mångmiljonindustri.

Manipulerade bilder

Russell pekar på det omfattande arbetet som skapar en bild. Bakom varje annons eller fotografi är betydande smink och styling, samt förproduktion, efterproduktion och redigering av bilder. Hur kan detta skapa utmaningar för individer i samhället?

Det är ett socialt konstruerat koncept som är svårt att beskriva, och ännu svårare att uppnå. Ändå fortsätter konsumenterna att sträva efter idealen, vilket kan resultera i låg självkänsla hos konsumenterna, men otroliga kommersiella vinster för skönhetsindustrin.

Vad gör skönhetsidealen med oss?

Utmaningen är skönhetsidealen är att de är konsekvent utom räckhåll. Modeller måste ständigt arbeta för att uppnå dem, men eftersom de är tvetydiga och alltid förändras, är de i slutändan ouppnåeliga. Resultatet är att även modeller är osäkra med, och alltid ifrågasätter, värdet av deras utseende.

Vithet, representation och privilegium

Förutom att illustrerar den kulturella produktionen av utseendet, illustrerar detta klipp också de olika sätt hur vithet är norm inom skönhetsindustrin. Vita modeller är kraftigt överrepresenterade. Cameron Russel tar själv upp hur ras resulterar i ojämlikheter inom branschen. Förutom ungdom och vitalitet hävdar Russell att hon också valdes för hennes vithet. Det är både normer kring konventionell skönhet och arvet av vitt privilegium säkrat Russells modellkarriär.

Ett svar till “#blogg100 Att göra skönhet!

  1. Pingback: #blogg100 Hur är det med manligheten? | Sociologi på gymnasiet·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s