#blogg100 Vi bara lyder

#blogg100 inlägg 40 2017

På biblioteksmässan 2015 så var Roland Paulsen i princip överallt, efter det stora genomslaget han fått med sin reportagebok ”vi bara lyder!”. En något så ovanligt som ett exempel på aktuell sociologisk forskning som är relativt lättläst för en gymnasist. Däremot har jag upptäckt att de har lite svårt ändå att ta till sig allt eftersom de kan ha lite grunda kunskaper om arbetsmarknadspolitik och arbetslivets villkor i största allmänhet. Hur som helst är den en bok som bör läsas och kan gå att använda som ett exempel en kritisk kvalitativ sociologisk studie. Här är ett längre reportage från Arena som i princip är ett utdrag ur ”vi bara lyder”. Roland Paulsen ”arbetslinjen vid vägs ände” Arena 2014

Gästföreläsning med Roland Paulsen

När jag var på biblioteksmässan förra hösten. Råkade jag nästan direkt se när Roland Paulsen intervjuades i Aftonbladets monter som handlade om hans arbetskritiska teori och den bästsäljande studie. Direkt efter så gick jag fram till honom och bjöd in honom till skolan för att vara gästföreläsare till vårt samhällsvetenskapliga Case ”framtidens arbetsmarknad”.

Han sa att egentligen sa har han sagt nej till alla åtaganden för ett halvår framöver. Trots detta svarade han rätt snabbt ja till inbjudan. Han bodde i närheten av skolan och lockelsen i att träffa gymnasister räckte för att tillsätta tid för skolbesök några månader senare. så tyckte han att det var väldigt roligt att träffa gymnasister och att avstå från min inbjudan.

Skolbesöket

img_6382

Roland Paulsen i Aulan Bild av Maria Lindberg (Katedralskolan)

Skolbesöket några månader senare inför skolans alla samhällsvetare 2:or i Katedralskolans aula, var en del av vår årliga Casetävling. Då eleverna ska utforma framtidens politik i en dagsaktuell fråga, detta året var det arbetsmarknadspolitik. Inför besöket hade de kartlagt de politiska partiernas, svenskt näringsliv och LO.s arbetsmarknadspolitiska förslag. För att sedan lyssnar på Paulsen som i stort sett har ett helt annat perspektiv. Med sina lugna framtoning så framförde han grunderna i sin arbetskritik. Detta ledde minst sagt fram till livliga diskussioner då han både fick ris och ros för sina idéer.

 

Artiklar

 

Roland Paulsen i första avsnittet av idévärlden.

 

https://youtu.be/CojNStHTi44

 

4 svar till “#blogg100 Vi bara lyder

  1. Pingback: #blogg100 Kursplanstalibanen och rationalitetens icke-rationella grunder | Sociologi på gymnasiet·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s