#blogg100 Pojkarna från Fittja

#blogg100 inlägg 38 2017

Igår postade jag mitt 180e inlägg på sociologi på gymnasiet, så detta är alltså nummer 181 sedan 2014. Eftersom ingen läser inläggen på fredagar och lördagar så passar jag på att skryta lite.

Uppdrag granskning: Pojkarna från Fittja

 

Janne Josefsson söker upp några pojkar som fastnade på ett kort från inspelningarna av Fittja Paradiso. 15 år senare söker Janne Josefsson upp dem för att se hur de lever idag och de blir en inte helt oväntat en mörk bild av  segregation, kriminalitet, vanvård och missbruk. Samtidigt är det rörande det är killar med utstrålning, värme och som tacklar de svåra förutsättningarna på väldigt olika sätt. Jag blev själv väldigt personligt berörd av dokumentären.

Går använda i sociologikursen

Dokumentären påminner till formen en hel del om ”på rätt sida älven” och flera av samma frågeställningar om klass och socialisation går att använda på ”pojkarna från fittja” på samma sätt.

Men helt perfekt till kriminologin.

Sedan är den ju i stor del en tillämpning på stora delar av kursen i kriminologi. Här finner vi kopplingar de flesta teorier och begrepp som socioekonomiska riskfaktorer, kontrollteorier, neutraliseringstekniker, stämplingsprocesser, identitetsprocesser, strainteorin, subkulturer och gängteorier.

Inte svårt att koppla till Jerzy Sarneckis ”från snatteri till utanförskap” och arbeta med samma mall som min teoriövning på den senare tidens gängmord.

2 svar till “#blogg100 Pojkarna från Fittja

  1. Pingback: #blogg100 Begreppsövning på pojkarna från Fittja del:3 | Sociologi på gymnasiet·

  2. Pingback: #blogg100 En sociologisk sidvändare | Sociologi på gymnasiet·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s