#blogg100 Det goda exemplen den snabba vägen …

… till att höja kvalitén på elevernas skrivande

Att lära sig genom att läsa andra!

#blogg100 inlägg 36 2017

I min ambition att öka ribban för vad eleverna ska klara av är arbetet med elevexempel, den mest effektiva åtgärden för att höja elevernas nivå på skriftliga analyser.

Sista åren har jag alltmer  samla på mig goda exempel på skrivuppgifter från mina gamla elever. Det är den enskilt mest effektivaste åtgärden för att öka kvalitén på elevernas arbeten vad gäller struktur, källhänvisningar och ämnesdjup. För den som inte ha några bra exempel att tillgå kan jag rekommendera Skolverket bedömningsstöd för samhällskunskap 1.

Varför blir det så effektivt?

Hur kommer elevexempel slår så väl ut.  Svaret är enkelt genom läsandet utvecklas skrivandet. Enligt min erfarenhet så beror det på att eleverna lär sig bättre genom att se ett autentiskt än exempel än att följa en mall för att uppnå ett mål som de inte alltid har klart för sig vad det innebär. Detta hänger också samman med att många ungdomar har relativt liten läsvana och i synnerhet av texter i en mer formell och akademiskt form. Så genom att läsa så utvecklas skrivandet genom att själva målet med och strukturen texten blir konkretare.

Hos mina samhällskunskap 3 elever har jag dragit denna erfarenheter genom att låta de tillsammans få granska C-uppsatser. Vilket var ett uppskattat inslag vid sluttampen av gymnasiearbetet.

Så att genom dela ut ett gott elevexempel, ge möjlighet till granskning av utkast, kamratrespons och arbeta med uppgifterna steg för steg så ökar jag min måluppfyllelsen i min undervisning.

 

Ett svar till “#blogg100 Det goda exemplen den snabba vägen …

  1. Pingback: #blogg100 Att få ett ett vetenskapligt- och kritiskt förhållningssätt | Sociologi på gymnasiet·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s