#blogg100 Utbildningsval och klass

#blogg100 inlägg 32 2017

Varför reproduceras samhällsklasserna i utbildningssystemet?

Hur kommer det sig att trots en avgiftsfri utbildning så tendera utbildningssystemet reproducera samhällsklasserna är grunden för en mängd utbildningssociologiska studier som ofta tar sin utgångspunkt i Pierre Bourdieu´s habitusteori. Jag vill framförallt nämna Paul Willis ”fostran till lönearbete”, Beverly Skeggs ”att bli resptektabel- konstruktioner av klass och kön”, Fanny Ambjörnsson och Mats Trondmans kulturstudier.

Film och lästips

Detta är frågor som kommer upp i undervisningen och inte minst efter att visat ”på rätt sida älven”. För den som på ett enkelt sätt vill förklara Bourdieu så hittade jag ett bra klipp med exempel.

Till detta rekommenderas att läsa Magnus Hörnquist (2016) klass där det finns ett avsnitt (s49-60)”att göra klass genom individuella strategier på utbildningsmarknaden”. Så går det diskuttera utbildningsval utifrån både kvalitativa studier och kvantitativa data.