#blogg100: Vem ska du gifta dig med?

… om du vill bli överklass

#blogg100 inlägg 24 2017

Kim och Robin

Igår rekommenderade jag Magnus Hörnquist essä om klassbegreppet.

Boken inleds med ett pedagogiskt exempel med två resenärer på tågstationen, Kim och Robin. Ett exempel i sin pedagogiska briljans  är lätt att överföra till en undervisningssituation. Vilket jag även gjorde med små ändringar när jag introducerade klass innan februarilovet. Där frågeställning, vem bör du gifta dig om du vill bli överklass.

Ska du gifta dig med Kim eller Robin om du vill ingå i överklassen?

Bild14Båda sitter med kassar från samma exklusiva affär, båda är civilekonomer, bor i bostadsrätt och båda räknar sig till medelklass. Bakom dessa likheter finns det trots allt skillnader och Hörnquist synar deras levnadsberättelse för att visa en klassanalys som går bortom det observerbara som konsumtion, utbildning och yrke. För att i bokens avslut visa på hur skilda förutsättningar de både exemplen har om vi synar deras bakgrund, arbete och utbildning.

Vad avgör Kim och Robins klasstillhörighet?

Bild15

Kim ekonomutbildad på högstatusskolan Handels, Robin ekonomutbildad på en högskola med lägre status. Robin är en klassresenär från arbetarklassen med högt belånad bostadsrätt. Kim är född in i det svenska näringslivet toppskikt  och med en ärvd förmögenhet. Robin är anställd utan chefsbefogenhet med Kim är VD med många b.la Robin under sig. Bakom deras synbara likheter finner vi tunga strukturer som ger helt olika förutsättningar och levnadsförhållande.

Sammanfattningsvis gift dig med Kim om du vill tillhöra överklassen, men Robin har troligen mest stolta föräldrar

Bild16