#blogg100 Nätverk för sociologilärare

Sociologi på gymnasiet idag

#blogg100 inlägg 20 2017

När jag startade upp bloggen 2014 var det med inspiration av amerikanska collegesajter som The sociological cinema. Att göra en svensk sajt för att samla didaktiska idéer, övningar och samla filmklipp som går att använda i sociologiundervisningen på den svenska gymnasieskolan. Då var sociologi ett helt nytt ämne utan någon undervisningstradition på gymnasiet.

Sedan dess har det hänt en hel del sociologi är ett relativt stort gymnasieämne som haft en plats i fem år på de flesta skolor med samhällsprogram.

Utan tvekan har sociologin funnit sin plats på gymnasieskolan med en grundkurs, tillvalen ungdomskultur, etnicitet och migration. Till detta går lägga till flera humanistiska samhällsvetenskapliga-specialisering som exempelvis kriminologi som min skola erbjuder.

Att följa bloggen och nätverk

Själv har har jag postat ca 150 inlägg vilket går följa på FB genom sidan ”sociologi på gymnasiet”. Vill du följa så gå in och gilla! Sociologi på gymnasiet. Bloggen är idag välbesökt under hela läsåret med ca 1 500 unika besökare och mellan 4000 – 6000 visningar per månad.

För den som arbetar som lärare och vill ha kontakt med andra så har jag startat upp en Fb-grupp ”sociologilärare på gymnasiet” där de pedagogiska diskussionerna ofta är fyllda av konkreta tips och goda idéer.Länk:Sociologilärare på gymnasiet

Vad är din erfarenhet av att vara sociologilärare?

Jag är väldigt nyfiken på att få veta mer om olika erfarenheter av att vara sociologilärare? Att utveckla ämnet och undervisningen. Skriv gärna en liten rad för att dela med dig av dina erfarenheter?

 

2 svar till “#blogg100 Nätverk för sociologilärare

  1. För mig blev sociologiämnets intåg i gymnasieskolan den nytändning jag behövde i mitt lärarskap. Jag hade undervisat i samhällskunskap i drygt sex år och drogs ju hela tiden till de sociologiska perspektiven. Ett helt nytt ämne utan traditioner gav oss ju också möjligheten att skapa nytt från grunden på existerande teoretisk bas, befriande och kreativt. Jag upplever Sociologi som ämne oerhört tacksamt genom att kunna befinna mig så vardagsnära med eleverna samtidigt som de tillägnar sig avancerad teoretisk förståelse.

    • Hej, håller helt med. Ja, jag uppfattar verkligen att sociologi tillför mycket vad gäller elevernas omvärldsförståelse samt att det är mycket studieförberedande p g a sin teoribildning och metoder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s