#blogg100 Forskning om brott i storstadsregioner

#blogg100  inlägg 12 2017

Det grannlaga uppdraget att finna forskningskoppling

En av de intressantaste inslaget i gymnasiereformen Gy11 var att kraven på en aktuell koppling till vetenskapen stärktes på gymnasieskolans teoretiska program. Enligt mig ett bra mycket intressantare och viktigare uppdrag än betygssystemets fel och brister, formativ bedömning och digitalisering som oftast som är det som är fokus för skolutvecklingen. Medan mer mer ämnesdidaktiska frågor om hur att paketera ett teoretiskt och akademiskt innehåll till våra elever har lägre prioritet. Som ämneslärare ska vi själva ta ansvar för att hänga med i det aktuella forskningsläget och hitta fungerande uppgifter som fungera under de förutsättningar som råder i gymnasiet. En grannlaga uppgift i en tid då åsikter och fakta samt ”fake news”, ”alternativa fakta” och ”filterbubblor” är de mest använda nyorden.

När det gäller brottsligheten så är det knappast nytt, att vi tenderar att tro och uppleva att brottsligheten ökar och blir grövre även om det finns lite grund i forskning och statistik att så är fallet. Något som ofta politiseras som för en tid sedan då Donald Trump lyfte fram ogrundade uppgifter om Malmö och Sverige som självfallet kopplades samman med migrationspolitik. Samtidigt är det så att dödliga våldet och bruket av skjutvapen har ökat, blivit grövre och vanligare i våra storstadsregioner och då som bekant Malmö i synnerhet.

Vad finns det förklaringar till våldet med skjutvapen i socialt utsatta områden ?

Därför behöver jag forskningsexempel som kan nyansera  bilden och ge förklaringar som empiriska studier då var det glädjande att finna denna intervju med Manne Gerell på fjärde uppgiftens youtubekanal. Där det tas upp en rad faktorer som reder ut sambanden till att det är relativt mycket brott i vissa områden och framförallt förklaringar till varför brottsligheten i Malmö är i svenska mått mätt så hög.

Rekommenderar fjärde uppgiften varmt samt fann även denna intervju av Manne Gerell  från sydsvenskan ”Samhället satsar gärna mot kriminalitet – men ingen tar reda på om det funkar”

4 responses to “#blogg100 Forskning om brott i storstadsregioner

1. Pingback: #blogg100 Så trappades våldet i Malmö upp – en teoriuppgift | Sociologi på gymnasiet·

2. Kul att du uppskattade det! Kommer eventuellt en ny 4e uppgiften där vi kan uppdatera lite, har trots allt hänt en sel sen dess, både i samhället och i (min) forskning.

• Vad roligt, det är jag nyfiken på och du är alltid välkommen att träffa mina elever på Katedralskolan i Lund och berätta mer.

3. Pingback: #blogg100 Översiktlighet framför detaljstyrning av kriminologikursen | Sociologi på gymnasiet·