Max Weber och klassbegreppet

bloggpost 5 #blogg100 2017

Jag fortsätter med hur vi arbetade med dokumentären ”på rätt sida älven”. Om Karl Marx kan vara lite svår att tillämpa på filmen då det handlar om produktionsförhållande och klass som en kollektiv position. Vilket inte blir så uttalat i skildringen som Janne Josefsson gör. Dåär det enklare att koppla Max Weber som i högre grad utgår från livspositionen och dess möjligheter och begränsningar på arbets- och utbildningsmarknad.

Max Weber – Marknadsposition och status

bild22

I likhet med Karl Marx så menade Max Weber att det som kännetecknade ett kapitalistiskt samhälle var klassklyftor och konflikter kring olika resurser och makt. Men Max Weber menade att sociala konflikter och makt mellan olika grupper inte bara ska handla om att ha kontroll eller saknar kontroll över produktionsmedlen. Utan social och ekonomisk ojämlikhet beror även på hur eftertraktad en individs kunskaper är på marknaden, vilken anseende denne har och vilka resurser en samhällsklass har att försvara sina intressen. Här använder han begreppen position, status och parti för att förklara hur ojämlikheten mellan olika sociala grupper:

bild23

I den weberianska klassforskningen så läggs fokus mer på individens livspositioner och möjlighet att påverka denna på en utbildnings- och arbetsmarknad.

Jämför utifrån filmen:

Örgryte Biskopsgården
Klass (ekonomi och ägande)
Marknadsposition
Status
Parti (politiskt inflytande)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s