Minnespromenad del 2: Normer, konsensus och strukturer

Jag fortsätter att leda er vidare i min promenad då jag rumsligt och visuellt introducera olika sociologiska begrepp, teoretiska perspektiv och berömda sociologer. Detta inlägg kan te sig rätt obegripligt om du inte först läst inledningen ”minnesteknik som ett redkap för att introducera sociologi.

Konsensus, normer och social kontroll

blogg

Beklagar stavfelet i konsensus

Till vänster ställer vi oss i en kö (normer) trappan i en ett led där eleven längs fram bestämmer takten(konsensus), alla elever som inte följer kö blir omedelbart tillrättavisade av mig som lärare. (social kontroll).

 

Jag som lärare tar ut en elev och fråga vad som skulle hända om vederbörande skulle försöka tränga sig (sanktioner)?

I nästa scenario tänker vi oss att helt plötsligt skulle en elev forcera kön och trappan på skateboard (avvikelse). Sedan tänker vi oss ett scenario då alla skolans elever skulle använda trapporna som en skatehall (anomi) som sannolikt skulle förändra och skapa nya normer i hur vi köa och ta oss fram i trapporna.

Makro, struktur och institution

img_2472

Skolans vägar och bjälkar bildar en struktur

När vi i takt har tagit oss upp på tredje våningen ser vi skolan från högsta våningen(makro), då vi ser vi hur skolan är uppbyggd med bärande väggar, bjälkar som håller trapporna på plats (sociala strukturer). Sedan på varje gavel i byggnaden finns en ämnesinstitutionen som svenska, moderna språk, juridik, naturvetenskap och ekonomi.

 

Låt eleverna tänka sig att de går ner till svenskinstitutionen där de kommer in i en ombonad lägenhet på tre rum och kök där de möts av familjen Obama med barack, Michelle och de båda döttrarna Malia Ann och Natascha.  (sociala institutioner, kärnfamilj, normbärare).

bild17

Institutionen för svenska (familjen) och institutionen för samhällskunskap (staten)

En våning ner finner de den samhällsvetenskapliga institutionen och där möts det av en scen och där står ett dansband och deras sångare är Stefan Löfven och med dansbandskomp stämmer han upp till sångtill Ebba gröns gamla punkdänga ”staten å kapitalet”(Institutioner som staten, politiken och kapitalet).

Här går det att i använda fler av skolans ämnesgrupper som exempel som naturvetenskap, företagsekonomi, juridik, språk o s v för att introducera det snåriga begreppet social institution.

Kvantitativa metoder och social skiktning

Vidare tittar vi ner från trappan och vi ser hur människor rör sig. I hålet uppenbara sig en person i vit rock som mäter och räknar. Ur hans beräkningar uppenbarar sig olika diagram och grafer (kvantitativa metoder).Det växer fram olika samband för att helt plötsigt  växa under våra fötter då Cheopspyramiden uppenbara sig. På den får vi se hur det egyptiska samhället var ordnat i en hierarki med slavar underst och farao överst (stratifiering eller skiktning). 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

 

Ett svar till “Minnespromenad del 2: Normer, konsensus och strukturer

  1. Pingback: Minnesteknik som ett redskap för att introducera sociologi | Sociologi på gymnasiet·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s