Minnespromenad del 1: Mikrosociologins nyckelbegrepp

Det här inlägget är en konkretisering av hur jag la upp mitt memorywalk, en metod som jag redogjorde i mitt föregående inlägg och som bör läsas först för att detta inte ska framstå totalt obegripligt.

Fyra sociologiska dimensioner i skolans lokaler.

bild1

Planeringen av minnespromenaden gick ut på att jag med skolans lokaler placerade ut sociologiska nyckelbegrepp, teoretiska perspektiv och nyckelpersoner. Det hela baserades på dimensionerna mikro – makro och konflikt – konsensus.

Jag förberede mig genom att fotografera i skolans lokaler för att göra en Powerpoint där jag infogade bilder som skulle illustruera berättelsen. Jag använde inte bilderna förrän efter promenaden för att repetera och ge dem olika ”begreppskartor” utifrån bildmaterialet.

Entrépan finner vi mikrosociologin.

Stopp ett på promenaden blev entréplan (mikro), där eleverna möts av en man med en konstig hatt som söker efter fotspår i golvet, han iakttar, tjuvlyssnar och ställer frågor till skolans elever (kvalitativ metod).

images

Det dyker det upp en grupp elever (aktörer)som ställer sig vid en skärm, men plötsligt förvandlas en av de till nalle Puh, en annan till Ior, en till tiger och de börja krama varandra. Ur tavlan bakom de så dyker de upp viking som ser ner på vad som sker med dricker MJÖD ur ett horn (Georg Herbert Mead).Sammanfattningsvis får vi b egreppskarta där det sammanfattas med följande.

bild2

Begreppskartorna laminerade jag senare och för att använda som diskussionunderlag

På samma plats så framstår en Clown som mima (sociala roller), clownen bär en mask (dramaturgisk modell)… Bakom masken hittar vi den unge Dustin Hoffman som dricker en Carlsberg Hof (Erving Goffman).

På andra sidan entreplan finner vi en träskulptur som föreställer olika planer av olika grupper människor en stor krona som bärs upp av en grupp riddare, på kronan står prästerskapet, på nästa plan finner vi bönder och högst upp en grupp fattiga artonhundratals (sociala hierarkier).

One response to “Minnespromenad del 1: Mikrosociologins nyckelbegrepp

1. Pingback: Minnesteknik som ett redskap för att introducera sociologi | Sociologi på gymnasiet·