Jag lovar att inte delta med den här bloggen i #blogg100.
Förra året fanns bara ”sociologi på gymnasiet” som domännamn och en blogg utan innehåll. Under året har det publicerats 130 bloggposter och jag har deltagit i två bloggutmaningar. Jag når förhoppningsvis relativt många i min rätt snäva målgrupp eftersom besöksstatistiken är stadigt ökande. Blogg100 som avslutades strax innan midsommar som jag summerade med detta inlägget samt en tio i topp-lista på bästa inlägg.
24 inlägg är mycket lättare att överskåda och uppskattar att jag inte är lika slutkörd som efter att köra på hundra dagar till, det känns troligt att jag kommer fortsätta blogga mer regelbundet under våren utan en utmaning. Det är dels därför jag inte komma delta i nästa utmaning och dels för att jag ensam kan inte tillföra så mycket mer nytt i materialbanken på bloggen utan att minska på min kvalitet. Så därför kommer jag inte delta i nästa utmaning.
Bloggandet förändrades i blogg24- utmaningen till att de skrevs i realtid, var mer personliga och mindre ämnesspecifika
Sedan är det roligt att se att min inlägg förändrades sen blogg100. Blogg100 handladet om att bygga upp en materialbank i sociologi för gymnasieskolan. Jag hade redan innan utmaningen listat 75 olika inlägg och hade som mest 25 inlägg som utkast.
I blogg24 har jag inte haft några utkast utan skrev lite om det jag kände för och orkade göra på kvällen. Inte helt optimalt i julstöket, men det var värt det. Jag utvecklade mina didaktiska tips och de blev något mera allmänna och inte fyllt så inriktade på sociologi.De var roligt attt skriva och aldrig har jag fått så mycket bra respons och delningar som mitt inlägg om hur rättningsstressen fick mig att förändra min undervisning.
De inlägg i utmaningen jag är mest nöjd med
Det är dessa inlägg jag gillar mest och kommer bli underlag för en workshop eller pedagogisk lunch som det kallas hos oss. Den ska jag ha direkt efter lovet och mycket av detta kommer jag tala om.
FRÅN TUNNELSEENDE TILL KLARSYN – OM VÄGEN TILL ATT BLI EN BÄTTRE OCH LYCKLIGARE LÄRARE
Den ovannämnde länkade artikeln. Berörde uppenbarligen både mina kollegor och andra, det var inlägget som satte tonen för mitt bloggande då jag kunde konkretisera utifrån mina fem ”insikter”.
HUR JAG PLANERAR MIN UNDERVISNING FÖR ATT ANVÄNDA MIN OCH ELEVERNAS TID BÄTTRE
En direkt konkretiseringen på föregående inlägg som visar hur jag försöker ge eleverna en helhet och en tydlig röd tråd.
Helt enkelt hur jag arbetar med muntliga seminarier. Konkreta och handfasta tips för alla lärare som vill ersätta skriftliga prov, läxförhör och hemtentor med muntlig eximination.
ATT GE VARJE ELEV MÖJLIGHET ATT NÅ SINA MÅL
Hur jag utformar mer omfattande uppsatser för att eleverna ska utmanas och få en rimlig chans att leva upp till de högt ställda betygskriterierna
Efter att kännt mig som en gratisjobbande skrytmåns så visar jag hur bloggandet faktiskt är mitt sätt att förbereda mig, reflektera kring min undervisningoch fortbilda mig. Kort sagt att sätta ord för min ”tysta kunskap”.
NÅGRA TANKAR OM BETYGSHETS OCH KURSPLANSTALIBANER
Var helt enkelt tvungen att ondgöra mig lite kring hur ”vissa lärare läser kursplanerna som Fan läser biblen”.
DET OMVÄNDA FÖRHÅLLANDET – NÄR ELEVERNA FÅR MIG ATT SE STRUKTURER
Avslutningsvis vill jag slå ett slag för inlägget om alla mina fantastiska elever och vad det ger mig att undervisa dem i sociologi. Eller främst vad de lär mig om det samhälle jag lever i. De är fantastiska och ger mig hela tiden lust till att själva lära och undervisa.
Ping: Blogg 100-Sociologi som ett motgift mot faktaresistans och filterbubblor! | Sociologi på gymnasiet·