#blogg24 Ett projekt om könsroller i media

Att analysera genus i mode och livstilsmagasin

Det här en uppgift jag gjort i på lite oregelbunden basis samhällskunskap. Brukar ha det som en fördjupning på media och påverkan. Lite blandade resultat genom åren men alltid väldigt omtyckt uppgift. Skulle fungera alldeles perfekt på sociologikursen.

Presentationsteknik, bildanalys och en introducerande film

I år nådde uppgiften oanade höjder förutom en lysande klass så hade jag fyra nya inslag

1. Introduktion med den amerikanska dokumentären ”Miss representation”. Finns på Netflix

2. Bjöd in en IT-pedagog som hade en föreläsning om presentationsteknik och digitala hjälpmedel.

3. Hade en analyslektion om hur genus kan studeras i text och bild. Använde  samma analytiska ram som jag använt när jag i sociologi. Se detta exempel!

4. En skriftlig reflektion och utvärdering lektionen efter redovisningarna

Analysgenomgången ledde fram till applåder, den kommer jag återkomma till i en framtida bloggpost. Här ett klipp från filmen Miss representation.

Instruktioner

UNDERSÖKNING UR ETT KÖNSROLLSPERSPEKTIV

Arbeta i indelad grupp med följande uppgift:

Ni får välja ett massmedia som ni väljer att analysera som exempelvis en mode- eller livsstilstidskrift, modeblogg eller reklamkampanj som har en könsbestämd målgrupp

Undersök sedan tidningen/bloggen utifrån följande frågeställningar:

• Vilken målgrupp har tidningen? (Vilka vill de nå, sälja till? ex. Tjejer/killar, inkomst, ålder osv.)
  • Vilka ämnesområden tar tidningen upp?
  • Vilka åsikter förmedlar tidningen?
  • Vilka bilder finns i tidningen? Varför?
  • Vilken sorts företag gör reklam i tidningen? Varför?

Om man utgår från er tidning, blogg

• Hur är tjejer? Hur är killar?
  • Hur skall tjejer vara? Hur skall killar vara?
  • Vad är respektive intresserade av?
  • Finns det något som är motsägelsefullt i tidningen?
  • Övrigt som ni finner intressant…
  • Analysera bilder utifrån ett genusperspektiv, läs gärna bloggen genusfotografen för att finna inspiration

Ni skall kunna motivera samtliga påståenden med exempel från er tidning, blogg…!

Fundera på om ni tycker att bilden som tidningen ger av tjejer och killar stämmer. Låt er tanke kring detta framgå i redovisningen. Förbered en diskussionsfråga till resten av klassen utifrån era iakttagelser.

Redovisning sker muntligen. Ni väljer själva hur ni vill redovisa, men gör ingen vanlig redovisning, Spela upp en pjäs, ha en paneldebatt, gör en poster, … Var kreativa! Jag kommer presentera några tips hur ni

Ni får 10 min /grupp.

2 responses to “#blogg24 Ett projekt om könsroller i media

1. Pingback: #blogg24 En lektion i att analysera det till synes självklara | Sociologi på gymnasiet·

2. Jätte bra uppgift!!! Bästa delen tycker jag är analyslektionen där man lär eleverna hur genus kan studeras i text och bild… Du går in i det didaktiska så att eleverna får de redskapen de behöver! Tack för att du delar med dig!

Jag har ett förslag… Be eleverna inte bara leta efter hur tjejer/killar ser ut, ska vara… utan också om de hittar något riktat mot hbtq-personer. Finns de någonstans i reklam?