Det sociala livets dramatik och en första observation

Efter att jag introducerade eleverna i sociologi med en uppgift på aktör och struktur så kände jag att det var dels läge att introducera teorier och metoder.  Ha en mer konkret uppgift och göra något annorlunda – gå och ta en fika på stan, För mig föll mig att börja med att ett mikroperspektiv och går genom Goffmans ”Jaget och Maskerna”. Samt återknyta till min introduktion av sociologi utifrån kaffe genom att göra dolda observationer på caféer i stan.

Här är dagens lektion om Erving Goffmans dramaturgiska perspektiv.

Lärobok s 48- 57 Er uppgift: 1.Observera en kafé där människor möts (på måndagslektionen) 2.Arbeta i mindre grupp, skriv in i grupp och café i faceboookgruppen 3.Läs först på om observationer s94-97 och planera er observation 4.Redovisa muntligt (försök tillämpa Goffmans teorier och begrepp)  + fältanteckningar (ingen analys). Exempel på hur en fältanteckning har ni här (Fältanteckning) eller så kan ni kolla på fältobservationerna som vi gjorde på möllan i våras.

Läs om exemplet ”snabba cash” Läs exemplet ”Joshua Bell”

Två elevexempel från de observationer som gjordes:

På Barista: Fältanteckning 1

”Klockan är ungefär 10.30, och vi stiger in på Barista. Det första vi märker är inredningen och bardisken. Man blir direkt påmind om att Barista står för fairtrade och ekologiska produkter. Överallt på väggarna hänger tygkassar med bl.a deras logga på och inredningen har många inslag av grönt. På smoothie muggarna i bardisken står det att det att de är gjorda av 100% majs.  (…)

I närheten av oss sitter ett par, en kille och en tjej. De har båda ovanliga och kreativa stilar, och sitter med samma sorts kaffe framför sig. De sitter mittemot varandra, och arbetar tillsammans med något. Killen sitter och stampar med foten i golvet, i takt med musiken som spelas på caféet. Musiken är ingen typisk radiomusik, som Beyonce osv, utan det är låtar som ingen av oss känner igen. Vid ett tillfälle kysstes dem, men de forsätter snabbt med arbetet igen. Detta pågår ett tag, tills en anställd kommer och sprutar vatten på dem när han ska vattna blommorna. Detta leder till skratt och lite skojiga kommentarer fälls, tills den anställda återgår till sitt arbete igen. Ett par minuter senare går tjejen ut med ett paket cigg i handen, och klappar på killens huvud lite lätt när hon går förbi. Efter bara några få sekunder reser även killen på sig, och skuttar iväg till tjejen. Båda lämnar kvar sina sina saker,  bl.a. dator, väska och böcker. (…)

Vid det här laget, på nedanvåningen, har paret kommit tillbaka och fortsätter med sitt arbete igen. Tjejen tar efter någon minut upp en Ramlösa flaska ur väskan, som hon går till drickautomaten med och fyller med vatten. Under tiden står hon och pratar med personen som står bakom kassan. När flaskan är full dricker hon lite ur den och lägger sedan ner den igen. Hon går vidare mot köket och kommer ut med en dryckesmanual. Tjejen sätter sig och börjar förhöra killen: ”Om du kokar te, hur varmt ska det då vara?” Fler frågor sägs och under tiden sitter de båda med benen i kors. Efter ungefär 10 min säger tjejen ”good job, good job”, och går sedan tillbaka med manualen i köket. Killen går till kassan och börjar prata med den som står där, och efter en liten stund kommer även tjejen dit. Kassörskan säger till tjejen att hon är ledig imorgon, och efter att killen beställt en jordgubbe/lime smoothie så sätter de sig på sin plats igen. Vi får en stark känsla av att paret känner de anställda ganska väl.”

Fältanteckning 2: Ariman

”Man sitter på kafét Ariman. jag sätter mig vid bordet till vänster om ingången, vid ett äldre brunt bord. kafét tema ser ut att vara lite gammal stil av sig, då det ser lite dunklet ut. Men de som sitter runt omkring mer ser ut att ta det lugnt. En kvinna sitter mittemot mig, och som då ser ut att läsa flera böcker samtidigt. Hon verkar väldigt inne i läsandet och verkar inte bry sig om barnet i bakgrunden som skriker längre bak i kafét. Och barnet verkar inte vara på väg att sluta.

Hon verkar störa sig mer av dem som sitter bredvid henne. Två män som då är äldre och helt enkelt för det mesta bara läser tidningen. (…)

Klockan är nu 13.55 och en stor bunt av gymnasielever kommer in genom en stora bruna porten, som i mina ögon ser väldigt tung ut. Och efter en stund kommer bara fler i snabbare takt. Ungdomarna tog en väldigt hög ljudnivå när de kommer in. De pratar om skolan, lunchmaten och tiden till fester. Det är nu jag märker att flera kunder i kafét börjar även förändras på något sätt. Jag börjar se ut två andra män till vänster om mig, som började avsluta sitt schack spelande. De var innan några som hade intensivt spelande. Man nu så låter de pjäserna stå kvar på det mörka slitna bordet, och de lutar sig tillbaka på stolen och prata om annat. I princip tog de en paus, verkade det som. Man såg även att de männen som satt bredvid kvinnan hade kommit i en slags diskussion om något. och deras tidningar låg nu på bordet. Kvinnan som läste i böckerna hade nu lagt ifrån sig dem. och tagit upp sin mobil, för att kanska sms något.”

3 responses to “Det sociala livets dramatik och en första observation

1. Tusen tack för dina generösa bidrag! De har inspirerat mig till att bygga intressanta och meningsfulla lektioner!

2. Pingback: #blogg100 Vardagslivets dramaturgi | Sociologi på gymnasiet·