#blogg100 Vad är värst att vara rasist eller påpeka att något är rasistisk?

Vad är värst att vara rasist eller påpeka att något är rasistisk?

Förra julen rasade debatten om Disney på julafton. Det gjorde det även i mina klassrum. När jag följde denna debatt så ställde jag mig frågan om vad är värst att vara rasist eller påpeka att något är rasistisk? Det gjorde det även i mina klassrum. Jag förvånades över de starka känslor det väckte både i sociala medier och i klassrummet. Eller kanske inte så mycket den första reaktionen (jag älskar själv Tintin i Kongo), men människors oförmåga att förstå att det var tydliga rasistiska stereotypier en pickaninny och judekarikatyrer från tidig 30-tal. Några år innan kristalnatten och när fortfarande svarta kunde lynchas i den amerikanska södern. Detta spelar uppenbarligen ingen roll eftersom Disney på julafton är en tradition som fått något i det närmaste heligt över sig. (Dürkheim – heligt och profant)

Första lektionen med denna diskussion blev inte så bra, jag blev att för känslomässigt involverad och provocerade mina elever väl hårt utan egentligen nå fram att vi måste skilja på kategoriseringar (snögubben, fet och vit), stereotyper (skåningar är dryga) och rasistiska stereotyper som historiskt används för att diskriminera, förlöjliga och framförallt avhumanisera minoriteter. Här är pickaninnyn ett exempel från en blogg (scaber nestor) eller denna amerikanska sajten som grundlig redogör för hur pickaninnyn har används i amerikansk historia.

Vid andra lektionen i en annan klass var jag mentalt förberedd på vad de tyckte och kunde ha en bra diskussion kring Disneydebatten, pickaninnyn och vardagsrasism. Där frågeställning varför dockan är problematiskt och inte så mycket ”om” den är rasistisk?

Tycker att det är viktigt att lufta sådana här diskussioner och lyssna på eleverna, men framförallt få de se de bakomliggande orsakerna till att det faktiskt är rasistiskt – att allt har en historia och den är viktig att ta fram.

Sedan är det lite min undran varför det i de flesta toleranta och alltmer toleranta och antirasistiska svenskarna (jo det är vederlagt i de flesta attitydundersökningar) blir så upprörda när vardagsrasismen påpekas. Jo, kanske som forskaren på Mångkulturellt centrum Tobias Hübinette menar att det är ett hot mot vår just toleranta självbild ”som den tolerante svensken”.

”I en nation av antirasister är endast de öppna nazisterna rasister”

Intressant artikel som kan fungera bra i klassrummet och en konklusion som gör mig lite mer hoppfull nästa gång drevet går.

One response to “#blogg100 Vad är värst att vara rasist eller påpeka att något är rasistisk?

1. Pingback: #blogg24 Docktestet | Sociologi på gymnasiet·