#blogg100 I upptäcktsfärd i villaidyllen och valgrafiken

Den småländska medelklassidyllen

2014-05-23 13.15.21

Villagata i Öjaby, försommar men till synes folktomt

2014-05-24 12.12.11

Fler robotgräsklippare än människor

Tillbringade helgen med mina barn i mitt föräldrahem, med fältobservationerna på Möllan i färskt minne så kunde jag inte låta bli att observera och fota i min älskade barndomsidyll (som tidvis ersattes med en viss tonårstristess). Det är inte svårt att kontrastera mellan Möllevången och Öjaby. Det är till synes sina motsatser på mellan en av Sveriges mest dynamiska, mångkulturella och krogtätaste stadsdelar kontra den stillsamma välbärgade villaidyllen. En villaförort med över 3000 invånare utan en enda affär. Så är det så långt från ett mullrande krogliv du kan komma. I Öjaby syns fler robotgräsklippare än människor.

Varför är det så? Det skulle vara en fältstudie för en sociolog i det till synes stillastående medelklassen. Är detta den ”svenska drömmen” och för vem är det ett ideal?

EU-val i Öjaby

Efter att gått från vallokalen med när mina föräldrar så stod det enbart mörkblå BMW, Mercedes och de mer exklusivare Volvobilarna. Jag sa till mina föräldrar här går det ana det politiska vindarna. På kvällen fick jag rätt när jag kollade Aftonbladets närmaste beroendeframkallande valgrafik från olika valkretsar. Här är siffrorna från Öjaby följt av några valkretsarna på Möllevången.

Grafitti i Öjaby

Att kontrastera är att tänka sig det otänkbara i motsatsen, det kan vara grafitti villaidyllen,Istället för streetart/grafitti så hittar du i allmänhet trädgårdsprydnader som denna.2014-05-24 12.31.25 HDR

Den som söker finner.Jag hittade faktiskt några taggar och påminns om att på de sena 80-talet används den idag ”otänkbara” taggen nigger i området. Märkligt nog så tvättade aldrig kommunen bort den.

2014-05-24 12.17.42 2014-05-24 12.17.53