Att se kontraster bortom det självklara
Utifrån min genomgång om sociologisk analys i torsdagens inlägg. Med stöd i Billy Ehn och Orvar Löfgren Kulturanalys (1981) så presenteras olika analytiska tekniker som är relativt lätta att tillämpa för eleverna på sina fältobservationer på Möllevången, En metod som ligger nära min vision: vad jag vill ge mina elever på denna kursAtt se bortom det till synes självklara och välbekanta
De tre teknikerna kallas perspektivering, kontrastering och dramatisering, som går att använda för att blottlägga ett de sociala och kulturella meningen i ett empiriskt material.I fredags redogjorde jag för perspektivering idag för kontrastering.
Kontrastering är vad något betyder är nära förknippat med vad det inte betyder. Alltså sociala grupper, kategorier och platser får sin identitet utifrån vad de inte är. Exempelvis kan kommunala skolor får sin identitet utifrån hur de uppfattar att friskolor är o s v. Likaså får en stadsdel som Möllevången sin identitet utifrån hur den skiljer sig från andra delar av Malmö som slottsstaden, Bellevue och Rosengård.
Här går det att kategorisera utifrån tydliga vi och dom, normalt och onormalt, kaos och ordning.
Några exempel på kontrastering som går att använda på eleverna.
Pingback: #blogg100 Att finna dramatiken i vardagen | Sociologi på gymnasiet·
Pingback: #blogg100 Gatukonst och politisk klotter | Sociologi på gymnasiet·
Pingback: Streetart och politisk klotter | Katte på Möllan·
Pingback: #blogg100 I upptäcktsfärd i valgrafiken | Sociologi på gymnasiet·