#blogg100: Föreläsning om punk, graffiti och subkulturer

Att möta forskningen

Inför att eleverna skulle bedriva egna fältobservationer på Möllevången så fick alla vår åttio sociologistudenter ha två inspirationsföreläsningar i Aulan innan påsklovet. Två av dessa elever (Tinde och Norea)  fick i uppdrag att skriva mindre reportage som de publicerade på bloggen ”Katte på Möllan”. Två alldeles utmärkta sammanfattningar av två väldigt inspirerande forskare.

Erik Hannerz – Punk, graffiti och subkulturer

När applåderna efter Elisabeth föreläsning rinner ut är det dags för nästa föreläsare. Han heter Erik Hannerz och har doktorerat i urban-sociologi vid Uppsala universitet och ska berätta om subkulturer med inriktning punk.erik Erik inleder med att problematisera det faktum att vi människor lever efter vissa erikmönster, kultur och normer, vilket Erik kallar för ”handlandets grammatik”. Han ifrågasätter också varför vi gör och inte gör och vad det är som påverkar våra beslut.

Erik berättar där efter om sin forskning kring punk och dess utövare. I sin forskning undersökte han punkare i hela Sverige samt i Indonesien genom observationer och intervjuer. Här efter jämförde han dem och tog reda på om det fanns skillnader i vad de ansåg att punk var och INTE var. I sin föreläsning lägger Erik även fokus på att diskutera om punk är ett sätt att visa att man skiljer sig från samhället, vilket var en återkommande punkt även i hans forskning.

Vidare pratar Erik om punkarna på individ- samt samhällsnivå och vad de punkare han intervjuat och följt har för egen definition av punk. Han berättar om hur olika kategorier av punkare ofta inte accepterar varandra, ser varandra som ”wanna be:s” och försöker separera och skilja sig från varandra så mycket de bara kan. Erik analyserar även skillnaderna mellan Sveriges punkare och Indonesiens punkare. Sverige och Indonesien skiljer sig mycket ifrån varandra ur många aspekter, men är även väldigt lika ur andra säger han. Erik fortsätter med att berätta att punken präglas hårt av samhället och att detta även gäller andra subkulturer. Så trots att man lever på olika världsdelar, så långt ifrån varandra man kan komma, kan man ändå känna samma motstånd till samhället och vilja visa sitt distanserande på samma sätt, fortsätter han.

Avslutningsvis berättar Erik lite om sitt pågående projekt kring graffittin ur ett sociologiskt perspektiv. Han pratar om definitionen av ordet (klotter/gatukonst) och hur människor omedvetet väljer att uppfatta det. När det är smutsigt av avgaser i en tunnel är det ingen som reagerar och lägger resurser på att tvätta bort det, men när någon har målat en blomma i graffitti på samma vägg är det andra bullar, diskuterar han.

One response to “#blogg100: Föreläsning om punk, graffiti och subkulturer

1. Pingback: #blogg100 tags, graffiti, street art på Möllan | Sociologi på gymnasiet·