#blogg100 mångfald, integration och segregation i staden

Bilden av mångfald, integration och segregation i staden

Ett tredje fördjupningstema i vår projekt på Möllevången, går att knyta an till andra blogginlägg som de om strukturell rasism, afrofobi, intersektionalitet och denna korta artikel om Möllevången efter de nazistiska mordförsöken 8e mars.

TEMA: En mångkulturell plats

hämta (2)

Med alla invandrarbutiker och torghandeln har möllan framställts som exotiskt spännande och främmande. Ibland också ett exempel på en lyckad integration, där många etniska grupper och svenskar kan samexistera. En bild som används till viss del för att marknadsföra ”det nya Malmö”, med kokböcker och matkaravaner för medelklassen.

Sedan gå det finna den andra sidan från de iltoleranta grupperna som ett hot mot det svenska och ett exempel på en misslyckad integration. Slå på Möllevången så kommer ni få upp flera hatiska flashbacktrådar där rasistiska troll ondgör sig över platsen Möllevången.. En ledande Sverigedemokrat Mattias Karlsson som bodde i området beskrev detta, men sa också att ”jag är inte rabiat jag äter pizza” som blev titeln på Niklas Orrenius bok om sverigedemokraterna.

Att titta efter: Statistik på vilka etniciter och språk som finns representerade i området. Hur går det se i handel, varor och gatuliv. Vilka handlar vattenpiporna? kryddorna? Sesambrödet? Fråga folk på torget hur de uppfattar de många kulturerna som möts på möllan?

Sociologi: Etnicitetkapitlet, etnicitet, mångkultur, assimilering, tolerans, intolerans, rasism, kulturmöten, gentrifiering, internationalisering, exotism, globalisering

TEMA: En mångkulturell plats 2:

Att studera emigrations- och migrationprocesser

I en stadsdel där mer en 30% är födda utomlands och 11% har båda föräldrarna födda utomlands så finns det gott om berättelser om hur det är att emigrera, komma till ett nytt land och etablera sig i ett annat samhälle. Hur upplevs Möllevången utifrån dessa erfarenheter. Varje berättelse är unik men innehåller också hur vi påverkas av strukturella förhållanden som kultur, språk och socioekonomiska förhållanden.images (6)

Kolla upp: Varför inte djupintervjua invandrare som själv få delge er sina erfarenheter. Försök förstå varje berättelse sociologiskt. Ta del av statistik och artiklar i ämnet. Varför inte kontakta IMER  (Integration, migration och etniska relationer)på Malmöhögskola.

Sociologi:Etnicitet, identitet, socialisation, kultur, migration, segregrering, assimilering, diskriminering, rasism, integration, mångkultur, smältdegel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s