#blogg100: Fest och politik

Att studera olika dimensioner av staden

Ytterligare två teman för att fördjupa sig i stadslivet genom att göra fältobservationer på Möllevången. De båda föregående om historia och förändring i staden publicerade jag igår.

TEMA: En politisk plats

Aktivism och politik på Möllevången

2013-04-06 14.39.41Från att varit en nyckelplats för arbetarrörelsen har det politiska engagemanget förändras, men fortfarande råder det ett stort politiskt engagemang. Valstatistik, politisk klotter och regnbågsflaggor på alla cafèer vittna om politisk engagemang, medvetenhet och aktivism. Det finns många sorters aktivism i olika sociala rörelser där ekologism, feminism, veganism, bostadspolitik, antirasism, asylpolitik, mot gentrifiering av området och globaliseringskritik samsas i mer eller mindre lösa fraktioner på vänsterkanten. En del av aktivismen kan ni finna på kulturcentret och caféet glassfabrikenMöllevångsgruppen. Det radikala politiska engagemanget syns ofta på klistermärken och flyers runtomkring i stadsdelen

Kolla upp/metod: Statistik från valmyndigheten på valresultat. Leta flyers och affischer om möten och demonstrationer. Ta en veganmacka och ekokaffe på glassfabriken (observera att det är förbjudet att filma i lokalen). Intervjua någon som är politisk engagerad…  Eller varför inte ta temat efter de nazistiska mordförsöket den 8:e mars.

Sociologi: Sociala rörelser, klass, etnicitet, feminism, politik, identitet, socialisation, radikalisering

TEMA: En plats för fest och kultur:

Från svartklubbar till ett kulturellt centrum

2013-04-06 10.20.07Ett av Sveriges krogtätaste område finns det otaliga möjligheter att gå ut och det visar sig på många sätt. Många av de populäraste klubbarna i Malmö ligger i området som Babel, KB, debaser, Chokladfabriken men också verksamhet i mindre verksamhet i källare och pubar som ”på besök”, Inkonst, Retro, Nya Tröls, Moriskan, tangopalatset och otaliga andra platser. Inte sällan är det en kombination av idealistiska klubbfixare och krogägare med mer kommersiella intressen. Hur som helst blir denna symbios att det finns ett brett kulturellt utbud. Tidigare fanns det många svartklubbar där ”den organiserade brottsligheten” samsades med partajande ”medelklassungdomar”. Idag har ganska många svartklubbar har flyttat ut i olika industrilokaler på Östra Sorgenfri och Sofielund.

Kolla upp: Leta flyers, affischer, kolla upp vad som händer på olika ställen. Intervjua unga människor var de helst går ut i området. Fråga (eller läs på om) polisen om svartklubbar och hur de bekämpar detta. Kolla upp olika musikscener och band som finns i området, varför inte ta en runda på skivbutiken Rundgång och fråga runt…

Sociologi: Identitet, subkultur, kultur, klass, kulturellt kapital, informell ekonomi

3 svar till “#blogg100: Fest och politik

  1. Pingback: #blogg100 tags, graffiti, street art på Möllan | Sociologi på gymnasiet·

  2. Pingback: #blogg100 Gatukonst och politisk klotter | Sociologi på gymnasiet·

  3. Pingback: Streetart och politisk klotter | Katte på Möllan·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s