Blogg100: Fältstudie på Möllevången del 1

Fältobservation på Möllan

2013-04-11 09.06.29

Från förra året

Mina elever åker till Möllan nästa vecka för att pröva på sociologisk fältforskning. Här är några förslag vad hur de kan göra, det hela utgår från Etnologen Elisabeth Högdahls föreläsning om sin avhandling ”att göra gata”. Detta går nog att använda på de flesta platser i Sverige.

FÄLTARBETE (instruktioner till mina elever)

2013-04-06 14.27.40

Elisabeth Högdahl nämnde olika teman för observationer på kring Möllevången? Jag försökte utveckla dessa som förslag på olika uppgifter ni skulle kunna göra för att kartlägga och förstå platsen. Använd gärna mobilkamera, men med ett visst hänsynstagande

1.  Hur var det förr?  Hur är det nu? Läs in er i bakgrunden, fråga äldre människor på möllan om deras minnen och upplevelser. Hitta lokaler som varit industrier? vad finns där idag? Iaktta platserna, folket som är där, torghandeln, vilka affärer, pubar och caféer finns där.
  2. Arkitektur, byggnader, platser, hur de används staden, lukter och aktiviteter. Detaljstudera, kolla in fasader, klotter, skräp, människor och allt. Leta efter spår i staden som exempelvis ”tuggummit i asfalten” som nämndes på föreläsningen.
  3. Hur används Möllan? Vilka är där? Vad gör de? Observera torghandel, cafélivet under de timmar ni är där. Prata med folk
  4. Hur pratas det om Möllevången? Kolla tidningar och bloggar hur stadsdelen skildras och beskrivs. Kontrastera den ljusa bilden – det mångkulturella och bohemiska gemytet mot den mer mörka bilden med kriminalitet, missbruk, svart arbetskraft, klyftor, barnfattigdom och osäkerhet. När ni observera och intervjua försök hitta exempel på dessa motstridiga bilder
  5. Hur upplevs de som bor på Möllevången sin stadsdel: Elisabeth Högdahl beskrev mannen som såg Bergsgatan som ”sitt Grekland”. Vad finns det för andra upplevelser av Möllevången? Varför inte fråga folk om deras olika minnesbilder av stadsdelen? Vad är deras favoritställen i Staden? Vilka platser undviker de?