Max Weber och den pedagogiska utmaningen en väldigt lång eftermiddagslektion i januari

Det är svårt att i sociologin gå förbi de tre döda vita männen Max Weber, Karl Marx och Émile Durkheim. Jag är sociologinerd och var ytterst peppad att gå genom dem för eleverna, Durkheim hade engagerat någorlunda genom ”självmordet” och Karl Marx hade jag förklarat utifrån snabbmatskedjor (inspirerad av Simon Lindgrens Sociologi 2:0, kolla smakprovet). Själv tyckte jag ”Den protestantiska etiken och kapitalismens anda” var en självklar ingång. Ett exempel på sociologiskt teoribildning som jag tänkte är konkret och lätt att komma ihåg, som är en väl förankrad i min bild av industrialismens barndom. Jag hade fel… Industrialisering är abstrakt för elever med grunda historiekunskaper, för inte tala om protestantismen och då hade jag inte ens kommit till kalvinismen. Där sambandet mellan kalvinismens predestinationslära, deras arbetsmoral och sparsamhet är centralt för att förstå teorin, vilket blev helt obegripligt till en början.

Eleverna tittar med tomma blickar på min Powerpoint, några passa på att lägga sig på bänken, andra går in på Facebook och jag har förlorat dem för längesen. Jag gör ett pinsamt försök att rädda genomgången genom att fråga någon som har hört talas om Gnosjöandan, vilket givetvis ingen hade gjort.

I lektionens sluttamp är tristessen total och i ett sista desperat försök när jag sen länge tappat all struktur så spelar jag en”fattig bonddräng” för att illustrera vad som kännetecknar den protestantiska arbetsmoralen. Exemplet är klockrent, välbekant och tydligt, Se själva….

Står där, fattig bonddräng, invid himmelens port, lite rädd och ledsen för de synder jag gjort. Man ska inte supa, hålls med flickor och slåss. Herren Gud i himlen är väl missnöjd förstås.

Men då säger Herren: Fattig bonddräng, kom hit! Jag har sett din strävan och ditt eviga slit. Därför, fattig bonddräng, är du välkommen här. Därför, fattig bonddräng, ska du vara mig när.

Drängen Alfred sjunger att han är en fattig bonddräng som arbetar var dag och som inte har tid att gå i kyrkan på söndagar eftersom han då vill vila sig. Alfred bekymrar sig över vad Gud ska tycka den dagen han dör. Men Gud har ett personligt förhållande till Alfred och säger till honom att han är välkommen till himlen eftersom han har sett hur hårt Alfred arbetat. ”Fattig bonddräng, välkommen”.

Jag räddade inte mitt lektionshaveri men nästa lektion så småsjöng eleverna en fattig bonddräng och det vara relativt enkelt att ta upp Webers teorier igen. I min parallellklass så kunde jag inleda med ”Alfred” och behövde inte göra om denna didaktiska och pedagogiska ökenvandring. Med ”Alfred” var helt plötsligt sambandet mellan kalvinismens predestinationslära, deras arbetsmoral och sparsamhet fullt begripligt.

En brytpunkt och otroligt viktigt misslyckande, som lärde jag mig vikten av att använda starka exempel för att levandegörasociologisk teori. Alltså helt enkelt den här bloggens syfte att samla just dessa starka exempel.

Det är svårt att hitta en bra version av orginalet på spotify. En alternativ tagning är denna där vi får en rejält uppgiven dräng med rejäl gudsfruktan i en version där psykedeliska toner blandas med dragspel.  Må vara lite indiefånigt, så Björn Gustafsons original att föredra i undervisningen men den är väl värd att lyssna på.

3 responses to “#blogg100 Mitt viktigaste misslyckande och hur Astrid Lindgren räddade lektionen

1. Pingback: #blogg100 Kungen över Powerpoint blev tvungen att abdikera | Sociologi på gymnasiet·

2. Pingback: #blogg100 minnesteknik och hitta den bildrika berättelsen | Sociologi på gymnasiet·

3. Pingback: #blogg100 Max Weber och kapitalismen uppkomst… | Sociologi på gymnasiet·