#blogg100 JW i Snabba Cash i sociologiska ögon

Snabba Cash: klass, identitet och status

Den omåttligt populära filmen snabba cash använde ett par av mina elever som utgångspunkt när de höll en presentation om klass och kanske framförallt Goffmans front- och backstage. Filmen beskrivs så här av svenska filminstitutet för alla som inte är bekanta med handlingen:

”Stureplan i Stockholm är något av en ikon över unga
nyrika ‘brats’ och deras hämningslösa jakt på pengar
med en livsföring som för oss utanför ser väldigt ytlig
ut. I Daniel Espinosas filmatisering av Jens Lapidus
bästsäljare slår sig de fina gossarna samman med
olika grovt kriminella element med katastrof som följd.
Det handlar om en sida av det nya Sverige, om hur vi
värderar livet och varandra. Om karriär samt om en
manlighet i kris.”

Bara här har vi en rad sociologiska teman såsom status, konsumtion, kriminalitet och manlighet samt bilden av vår tidsanda i Sverige. En av de intressanta karaktärerna är JW den stereotypa bratkillen med backslick som hänger på Stureplan, lever lyxliv och plugga på handels. Bakom denna yta lever han dubbelliv då han kommer från ”enkla” förhållanden från småstaden,bor i studentlägenhet, lever på att köra svarttaxi för att få råd att leva det ”goda livet”. Detta  Dubbelliv illustreras i följande två klipp.

Här är det inte svårt att närma sig detta utifrån Goffmans teorier kring hur vi styr intryck (impression management) utifrån en viss logik för att bintryckstyrningli trovärdiga i våra roller. Detta är kort sammanfattat i följande bild. Utifrån detta går att diskutera klass, status och hur det hänger samman med hur JW styr intryck med hjälp av olika status och klassmarkörer. Diskutera detta utifrån dessa frågor:

JW vill ju gärna tillhöra denna överklass som hans kompisar kommer ifrån – vad använder
han för markörer för att passa in?

–  Vad krävs för att få tillhöra
den klass JW vill tillhöra?

Vidare går det diskutera bilden av de rika, den lilla och exklusiva överklassen som den skildras i filmen. Här går det komplettera med andra filmexempel so m denna bild.Utifrån detta klipp kan vara en utgångspunkt för diskussion.

• JW:s kompisar har uppenbarligen rika föräldrar, de har gått på privatskola, de läser/arbetar med ekonomi/han del.
  • Men vad är det som gör dem till överklass?
  •  Är det enbart deras rikedom? Eller finns det andra markörer?

Här finns det stora möjligheter att som lärare både ta upp definition av klass, klasstereotyper och Bourdieus teorier kring distinktioner av kulturellt, ekonomiskt och socialt kapital.

Diskussionsfrågorna kommer ifrån FILMHANDLEDNING
UTGIVEN AV SVENSKA FILMINSTITUTET. TEL 08-665 11 00. WWW.SFI.SE/FILMISKOLAN

3 responses to “#blogg100 JW i Snabba Cash i sociologiska ögon

1. Pingback: #blogg100 Klassbegreppet genom bröllopsfotografen | Sociologi på gymnasiet·