#blogg100 Fanny Ambjörnssons ”en klass för sig”

Vad tycker olika gymnasister om varandra, att skapa ett ”vi och ett dom”

Som en direkt fortsättning på Beverly Skeggs, så ligger det nära tillhands att ta upp den svenska motsvarigheten Fanny Ambjörnssons avhandling ”en klass för sig- genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer”

En obligatorisk läsning för alla som ska undervisa i sociologi, den är ovanligt populär som bokanalys i den klassen jag undervisa i för tillfället. Studien är en jämförelse mellan en samhällsklass och en barn och fritidsklass. där finns otaliga starka exempel om hur S-tjejerna stajla om Fanny till just tonårstjej. Hur samhällstjejerna aldrig uttalar några rasistiska åsikter, men skulle aldrig vara tillsamman med än muslim, Medan BF-tjejerna uttrycker sig ofta rasistiskt men har inga problem att vara ihop med en muslimsk kille.Mina elever hajade till av detta citatet. Antagligen för igenkänningsfaktorn var hög, det var åtminstone ungefär så vissa beskrev tjejernas sminkning i Biskopsgården när de såg på rätt sida älven.

Fanny

En kort beskrivning av Fannys avhandling från Ad-libris

Unga tjejer har hamnat i fokus. I massmedier avhandlas deras dåliga självförtroende, anorexi, sexliv och språkbruk.Men hur blir man egentligen tjej? Vad är normalt och onormalt, rätt och fel? Hur högt får man skratta och hur bredbent får man sitta innan man riskerar sitt rykte? Och när riskerar man att bli kallad för hora?

I I en klass för sig – Genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer, ger Fanny Ambjörnsson svar på dessa frågor samtidigt som hon ger en alldeles unik inblick i unga tjejers vardag och villkor. Fram växer en bild, som är mera komplicerad och mycket intressantare än den vi möter i medierna. Vi får veta hur unga tjejer både upprätthåller och utmanar föreställningarna om den normala tjejen. Om vilken roll klass, sexualitet och etnicitet spelar.

Ett trettiotal tjejer mellan 16 och 18 år, på två skilda gymnasieprogram, skildras. De går Samhällsprogrammet och Barn- och Fritidsprogrammet, två klasser med olika syn på sig själva och andra. Och som de själva uttrycker: »Ja, och om BF tänker man ’rassel rassel’ i korridorerna, såna som typ gör mer väsen av sig« och »Tjejerna i Natur och Samhälls är finare kan man säga. De går liksom med sina små dräkter i skolan. De är lite fina i kanten, lite mer strikta«.Källa http://www.adlibris.com/se/bok/i-en-klass-for-sig-genus-klass-och-sexualitet-bland-gymnasietjejer-9789170370274

3 responses to “#blogg100 Fanny Ambjörnssons ”en klass för sig”

1. Pingback: #blogg100 Min ursäkt för att få spela sonic youth på lektionerna | Sociologi på gymnasiet·

2. Pingback: #blogg100 minnesteknik och hitta den bildrika berättelsen | Sociologi på gymnasiet·