#blogg100: ”#unselfie #selfie #friends och en sociologisk klassiker

test bakre och främre regionFriends kampanj mot utseendefixering på nätet

Helgen snackis har varit organisationen friends kampanj mot mobbning och utseendefixering på nätet. Tanken var en kraftfull kampanj då en svart bild på facebook eller instagram skulle var ett ställningstagande mot utseendefixering.

Tror inte de var redo på den massiva kritik de fick , se denna sammanfattning. Kritiken går i korthet ut på att de lägger ansvaret på offret istället för på förövaren. Friends försvara sig att det hela är tänkt som en normkritik och inte en uppmaning att ungdomar ska gömma sig på olika sociala medier. Må vara ett lovvärt initiativ men taggen #unselfie ger associationen att det är selfien och de sociala medierna de kritisera. Då blir det förvånansvärt att Friends med vad jag uppfattar har ett otroligt stort material kring just kränkningar på nätet och ungas användning av nätet, men ändå missar dess betydelse. Att de sociala medierna är för flertalet ungdomar en lika viktig arena att bilda sin identitet och visa vem jag är som  skolan, jobbet eller i den närmsta kompiskretsen. Friends skulle knappast uppmana ungdomar att stanna hemma från skolan för att där förekommer mobbning och kränkning. Om detta om identitet, nätetikett och sociala medier går att läsa på detta inlägg: Selfien skapar inte hat, du gör!

Ungdomars sociala liv och identitet utifrån Erving Goffman

Allt detta gör det viktigt att ändå diskutera det Friends vill diskutera hur framställer vi oss själva på nätet och hur kommentera vi andra. Detta gjorde jag när jag gick genom Goffman, som har en begreppsapparat kring identitet och sociala roller som är som gjord för att diskutera facebook, instagram och twitter. Detta trots att Goffmans studier som han basera sin klassiska ”jaget och maskerna” gjordes på Shetlandsöarna på 50-talet För att kort definiera tre nyckelbegrepp:

1. Främre region”Front region” eller ”scen”; sociala situationer där individer visar upp sig för andra och spelar bestämda roller. Det skiljer sig ifrån ”kuliss” eller bakre region (”back region”).
  2. Bakre region (kuliss)”Back region”; ett område där individerna kan slappna av och bete sig informellt. Det skiljer sig ifrån ”scen” eller främre region (”front region”).
  3. Intrycksstyrning”Impression management”, ett begrepp som förknippas med Erving Goffman. Människor hanterar eller styr vilka intryck en annan person får av dem genom att de väljer vad de visar upp och vad de döljer när de träffar andra människor.

Utifrån det går det resonera var de vill framhäva (intrycksstyrning), var som är offentligt (frontstage) och privat (backstage) på exempelvis facebook. Eleverna var ense om att bildpubliceringen (och i synnerhet på sig själv och kompisar) var det i särklass viktigaste för att berätta vem jag är, vad jag gillar och vilka jag umgås med. Detta är en diskussion som kunde vidgas till ”sociala normer” på nätet, den bekymmersamma anonymiteten med följande hat och kanske framförallt det med vilka intryck vill vi ge andra av oss själva. Kort sagt det Goffman kallar intrycksstyrning.

bild

Jag vet inte riktigt att var detta har med Friends kampanj att göra mer än att min poäng att det går inte säga nej till sociala interaktioner varken i det vardagliga livet eller på nätet. Då är det de sociala spelreglerna och normerna som ska diskuteras och förstås och där är alltid Erving Goffman värd att ägna en eller flera tankar.

Jag avslutar med som det är brukligt med en selfie tagit i min bakre region alltså på toa. Sen är det värt att nämna det bara fanns ett par bilder på Erving Goffman som dog 1982, så han vårdade verkligen sin bakre region.