#blogg100 Don Drapers äktenskap som personligt bekymmer eller generellt problem

Att synliggöra patriarkala strukturer genom att se Mad Men

Vad är det för fel på deras äktenskap var frågan till klassen?

När jag visade detta klipp så var det inte riktigt så många elever som var så bekanta med TV-serien Mad Men. Klippet talar dock så pass mycket för sig själv att de omedelbart förstår att det beror på karaktärernas könsroller med den bedårande men uttråkade hemmafrun och Don Draper som den frånvarande fadern och maken . Kort sagt så drar de snabbt slutsatsen att 50-talets patriarkala strukturer som är anledningen till att deras äktenskap knaka i fogarna. Om de vore mer bekanta med serien skulle de sannolikt betonat fler individfaktorer som notorisk otrohet och ett omfattande supande som en bidragande orsak.

Att lära eleverna att se och förstå sociala strukturer är kanske den viktigaste uppgiften för mig som sociologilärare. Kan eleverna inte resonera utifrån aktör och struktur är det i det närmaste omöjligt att inta ett sociologiskt perspektiv på samhället. Det räcker inte med ett exempel, jag använder otaliga och återkommande exempel för att visa på strukturer.  Men också hur aktören påverka eller anpassa sig efter olika samhällsförhållanden.

Den sociologiska visionen och C. Wright Mills

I det här fallet så ligger det nära till hands att ta upp  C. Wright Mills och hans bok den sociologiska visionen. Dels för att det är just 50-talets USA som exemplifieras, men dels för att tankarna är så tillämpbara och lätta att förstå. Han gjorde en åtskillnad mellan personliga bekymmer och generella bekymmer. Ofta finns orsakerna i våra personliga svårigheter i större allmänna problem som exempelvis arbetslöshet. Det blir givetvis inte mindre smärtsamt bara för att orsakerna är strukturella, men det är svårt att ”bota” strukturella problem med ”individuella åtgärder”. Så här beskriver Mills äktenskapet som samhällsfrågor.

Sociologi - teori intro

För att sedan med en elegant ”från höften analys” peka på orsakerna i just könsrollerna och en skeva maktförhållanden inom familjen. Som du ser här nedan väldigt kraftfullt formulerat. Här går det att diskutera:

– Hur är dagens äktenskap och familjeförhållande?

– Är denna beskrivning tillämpbar idag, ta upp brist på jämställdhet idag

– Ta upp strukturella problem som våld i hemmet?

don

S

3 responses to “#blogg100 Don Drapers äktenskap som personligt bekymmer eller generellt problem

1. Pingback: #blogg100 Arbetslöshet som strukturellt och personligt lidande | Sociologi på gymnasiet·