#Blogg100: Hiphop- pedagogik del 1: Kartellen som en introduktion till Marx

Konsten att använda starka exempel för att göra ”abstrakta” teorier konkreta

Den minst sagt kontroversiella gruppen kartellen ge på klassisk (gangsta) hiphop manér sin bild av förorten, positionera sig i sin förort visade sig vara ett starkt exempel för att föra teoretiska resonemang kring olika sociologiska perspektiv.

Ett stort pedagogiskt genombrott som ursprungligen gjordes av min kollega Martin och jag gjorde samma erfarenhet i vikten av att använda starka populärkulturella exempel för att närma sig svåra sociologiska frågor och teoretiska frågor.

Att förstå Marx genom Kartellen

I detta fallet hamnade det att förklara skiljelinjerna mellan klassikerna Emile Durkheim och Karl Marx. eleverna ser lätt likheterna mellan de båda klassikerna alltså att det är strukturen som är överordnad aktören. Däremot har de svårare att se de teoretiska skiljelinjerna.  Alltså huruvida samhället kännetecknas av konsensus och mer tillfälliga stunder av social oro vid snabba samhällsförändringar som Durkheim eller den marxistiska samhället snarare kännetecknade av konflikter mellan olika samhällsklasser. Kartellen som i det närmaste är en fältanteckning från en uppgiven marxistisk sociolog ute i de svenska förorterna visar sin bild av samhället. Där rättsstaten och polisen inte för dem utan för att skydda övriga samhället från människor i förorten, som sjunker ner i alienation och misär. Polis, skola och välfärdsstaten upprätthåller endast den dominerande klassernas intresse och ideologiproduktion.

ungar röker braj utanför fritidsgården
tjackisen står och dyrkar nåt av låsen
polarns mamma gömmer systembolagspåsen
välkommen till mina områden