#blogg100: att förstå klassbegreppet genom musik

hårt-arbete-krävsDetta är en uppgift att använda låtar för att diskutera hur olika sociala strukturer som klass, genus och etnicitet påverka oss. Jag kommer välja vissa låtar och klipp som jag och eleverna använt senare. Tills vidare så publicerar jag låtlistorna.

Frågor du är man eller kvinna? Om du född i Sverige eller in ett annat land? Vilket bostadsområde du har vuxit upp i? Vilka yrken och utbildning dina föräldrar som dina föräldrar har? Är inte bara viktiga frågor för att förstå sig själv och det samhälle vi lever i? Tanken är att ni kan ta en låt och välja några textcitat som utgångspunkt till en diskussion och redovisning.

Klass, arbete och sociala klyftor

Här finns låtar som handla klass, arbete och sociala srtrukturer. Går det förstå Morrissey utifrån alienation? Hur skildras arbetarklassen av Bruce Sprinngsteen? Eller hur skildras sociala förhållanden i Hip Hop? Hur skildras arbetsförhållande, tänk Weber vs. Marx? Tänk på Bourdieus kapitalteori!

10 responses to “#blogg100: att förstå klassbegreppet genom musik

1. Pingback: #blogg100: Genus, sexualitet och feminism på #spotify | Sociologi på gymnasiet·

2. Pingback: #Blogg100 Musiktema 3: #Etnicitet och #rasism | Sociologi på gymnasiet·

3. Pingback: #blogg100 pop och politik: Musik och klass – UR Play | Sociologi på gymnasiet·