Att introducera sociologi: Kaffe

Det är inte så enkelt att förklara vad sociologi handlar om för ens elever. En genomgående synpunkt var att det var svårt att förstå vad det handlar om. Inte så märkligt med tanke på att sociologiska studier kan handla om så mycket, den enda gemensamma nämnande är att det berör MÄNNISKAN i relation till sin OMGIVNING. Det blir minst sagt svårgreppat inte bara för eleverna utan även för mig som undervisande lärare. Bara innehållet i en relativt elementär grundbok som Anthony Giddens Sociologi har ett innehåll som förutom genomgång av elementär teori och metod tar upp så skilda områden som globalisering, Icke-verbal kommunikation, socialisation, liv och åldrande, familjen som institution, stratifikation och klass, social exkludering, globala orättvisor, sexualitet, etnicitet, religion, media, organisationssociologi, utbildningssociologi, arbete och ekonomi, brottslighet och avvikelse, stat, politik och terrorism, urbanisering och befolkningsfrågor.

Sociologi kan vara vetenskapsfilosofiska resonemang om tidsandan, närmast skönlitterära fältstudier, kvantitativa studier som ligger nationalekonomin nära till mer psykologiska närstudier av det sociala samspelets mest elementära regler. Vidden är närmast oändligt ändå så är det en vetenskaplig disciplin som trots allt har något gemensamt ett sociologiskt tänkande där relationen individ är gemensam.

Svårt att kommunicera utåt men en bra början är att nånstans lära eleverna att förstå skillnaden mellan mikro och makro, aktör och struktur… Anthony Giddens kan här vara en hjälp i hur han använder Kaffe som ett exempel på att visa hur det kan förstås på olika sätt.

20121618344597710269_sbig Jag utvecklade i min powerpoint om Kaffe som en social ritual,  där kaffe fungera som exempel  på mikroförhållande med sociala ritualer som fikarast, caféliv, identitets och klassmarkör, vuxenritual men också något som berör makroperspektiv som globala förhållande genom världshandel och koloniala rötter. Mycket på en gång men går göra handgripligt genom att ställa frågor:

  • Som dricker ni kaffe, när gör det? Varför?
  • Hur dricks kaffe t på daten? På sommarjobbet?
  • Vilka köper rättvisemärkt?
  • Vilka cafeer går ni på?
  • Föredras latte, espresso och bryggkaffe?
  • Vad betyder dessa val?

3 svar till “Att introducera sociologi: Kaffe

  1. Pingback: Vad är sociologi? | Sociologi på gymnasiet·

  2. Pingback: Varför bor knarklangare hemma hos mamma | Sociologi på gymnasiet·

  3. Pingback: Det sociala livets dramatik och en första observation | Sociologi på gymnasiet·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s